ММС

Објавено на: 10/3/21 1:38 PM

Редок сеизмички настан: Во најголемата подводна ерупција досега регистрирана се формираше огромен вулкан

По големиот сеизмички настан што започна во мај 2018 година и беше почувствуван низ целиот свет, се формираше нов масивен, подводен вулкан.

По должината на источниот брег на островот Мајоте во Индискиот Океан, нов вулкан се издига од морското дно, висок 820 метри, кој не постоеше пред земјотресот што го потресе островот во мај 2018 година.

„Ова е најголемата активна подморска ерупција досега документирана“, велат експертите во истражувањето.

Новиот вулкан, кој треба да биде дел од тектонската структура помеѓу Источна Африка и појасот на Мадагаскар, ќе им помогне на научниците подобро да ги разберат процесите што се случуваат во длабочините на Земјата, за кои релативно малку се знае, пишува Science Alert На.

Сеизмичката активност во областа започна на 10 мај 2018 година. Само неколку дена подоцна, на 15 мај, беше регистриран земјотрес со јачина од 5,8 степени, што го потресе блискиот остров.

Отпрвин, научниците беа збунети, но не им требаше многу време за да сфатат дека биле сведоци на сеизмички настан невиден досега. Сигналите укажуваа на локација на 50 километри од источниот брег на Мајоте, француска територија која е дел од Коморите.

Затоа француската влада испрати тим да провери што се случува. Тимот затекна подводна планина која претходно не постоеше таму.

Предводени од геофизичарот Натали Фој од Универзитетот во Париз, научниците започнаа да го анализираат регионот во февруари 2019 година. Тие користеа сонар за да го мапираат морското дно, па поставија мрежа од сеизмометри на дното, на длабочина до 3,5 километри и споредуваа податоци со сеизмички податоци од островот.

Во периодот од 25 февруари до 6 мај 2019 година, сеизмометрите откриле 17.000 сеизмички настани на длабочина од околу 20 до 50 километри под дното на океанот, што е сосема невообичаено бидејќи повеќето земјотреси се „поплитки“. Исто така, исто така невообичаено, тие откриле дополнителни 84 напрегања на ниски фреквенции.

Со анализа на овие податоци, експертите успеаја да реконструираат како настанало создавањето на новиот вулкан. Се започна кога тектонските процеси ја оштетија литосферата (горниот дел на Земјата), при што магмата беше извлечена од резервоарите во астеносферата (област која се протега помеѓу 100 и 200 километри под површината), создавајќи „рој“ земјотреси.

На крајот, овој материјал еруптираше до морското дно и создаде 5 кубни километри лава, по што се формираше нов вулкан.

Оние дополнителни 84 земјотреси со ниска фреквенција се резултат на активност во кора исполнета со течност, која веќе беше „потресена“ од сеизмичка активност во близина со создавањето на нов вулкан.

Бидејќи научниците веруваат дека постои можност за нови подводни земјотреси и истекување на лава, тие изградија опсерваторија која ќе ги следи активностите во реално време во таа област.

Преземено од: https://www.kurir.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1