ММС

Објавено на: 10/3/21 12:47 PM

Италија воведува плаќање данок на бакшиш

Врховниот суд на Италија донесе одлука вработените во угостителството да плаќаат данок на бакшиш, што се смета за дел од приходите на работниците, поради што подлежи на оданочување.

Според сајтот italy24news.com, советите се заработуваат врз основа на ефикасноста при работа, па затоа се пресметуваат како приход „врз основа на впечатокот што го оставил вработениот“.

Одлуката на Врховниот суд дојде по жалбата на Агенцијата за приходи против вработена во луксузен хотел на островот Сардинија, која е обвинета за неплаќање данок, откако заработила 83.650 евра од бакшиш за една година.

Судот се потпираше на делот 51 од Законот за данок на доход, кој воведе сеопфатен поим за приходот на вработените, така што приходот повеќе не е ограничен на платата обезбедена од работодавачот.

Преземено од: http://www.rtv.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1