Ќе се поместуваат ли стрелките на часовникот на крајот од месец октомври ?!
ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 10/3/21 10:10 AM

Ќе се поместуваат ли стрелките на часовникот на крајот од месец октомври ?!

Европејците ќе продолжат да ги поместуваат стрелките на часовникот и во лето и во зима! Иако Европската комисија (ЕК) пред три години предложи да се укине сезонското поместување на часовникот, земјите -членки се уште не се согласија за тоа, и се чини дека нема да го направат тоа во догледна иднина.

„Во недела, на 31 октомври, ќе ги поместиме стрелките“, рече во петокот портпаролот Стефан Де Керсмакер, одговарајќи на новинарско прашање за тоа што се случува со предлогот да се прекине движењето на стрелките секоја последна недела во март и последната недела во октомври.

Промената на часовникот требаше да престане во 2019 година, откако поранешниот претседател на ЕК, Јан-Клод Јункер, го предложи за целата Европска унија во 2018 година, при што членовите останаа да одлучат дали ќе го задржат летното или зимското сметање на времето.

Предлогот беше поддржан од Европскиот парламент во 2019 година, но треба да биде усвоен од земјите -членки. Во моментов нема индикации дека предлогот може да ја добие нивната поддршка.

„Работата сега е во рацете на земјите -членки“, рече портпаролот.

Европските министри за транспорт одлучија во декември 2018 година да ја одложат одлуката за укинување на сезонското поместување на часовникот до 2021 година, но ништо не се случи по тоа прашање потоа.

Одлуката дали една земја -членка ќе го земе летото или зимата како трајно зависи од нејзината географска локација и затоа е тешко да се очекува договор за предлогот на ЕК, кој сега изгледа избрзан, иако никој не сака официјално да го признае.

Постојат три временски зони во Европската унија и најголемата е Централна Европа од Полска на исток до Шпанија на запад.

Ако сите земји од таа временска зона земат, на пример, постојано летно сметање на времето, во Шпанија, Белгија, Холандија, Данска, сонцето ќе изгрее само во средината на утрото во зима, а во северозападниот дел на Шпанија околу 10 часот.

Во случај да ја земат зимата како постојано време, сонцето ќе изгрее во источна Полска во три наутро, во Варшава во 3 часот и 15 минути и во Берлин во 3 часот и 44 минути.

Од друга страна, доколку земјите на запад и север од континентот влезат во западноевропската временска зона, што би било природно, би настанале нови компликации бидејќи Франција и Германија би паднале во две различни временски зони.

Затоа, се чини дека сезонското движење на часовникот, со сите негови недостатоци, сепак е најдобриот компромис.

Преземено од: https://www.svetplus.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7