ММС

Објавено на: 09/20/21 6:05 PM

Што е најдобро, а што најлошо за ублажување на лутата храна?

Има многумина кои едноставно не можат да поднесат лута храна и се обидуваат што побрзо да ја изгаснат лутината во устата. Во исто време, скоро секој посегнува по вода, и тоа генерално нема олеснувачки ефект и воопшто не помага.

Токму со желбата да се открие кои течности се најдобри, а кои најлоши за ублажување на ефектот на зачинета храна, истражувачите од Универзитетот Пен Стејт во САД направија експерименти.

72 учесници во истражувањето пиеле зачинети безалкохолни пијалоци, а после тоа, за да ја ублажат лутината во устата, беа достапни следните: вода, минерална вода, Кока-Кола, сок од вишни, полномасно млеко и обезмастено млеко и пиво.

Резултатите покажаа дека полномасното млеко е дефинитивно најдобрата помош, а листата формирана според корисноста во борбата против лутината изгледа вака:

  1. полномасно млеко
  2. сок од вишни
  3. обезмастено млеко
  4. Кока-Кола

Утврдено е дека обичната и газирана вода немаат никакво влијание врз нивото на лутина во устата.

Од друга страна, пивото се покажа како најлош избор, што само уште повеќе ја зголемува лутината во устата, а водачите на истражувањето го објаснија како ефект на етанол кој го зголемува чувството на топлина, што е составен дел дел од пиво.

Исто така е објаснето зошто млекото е толку ефикасно во гаснењето на лутината, а „тајната“ лежи во протеинот казеин, кој е составен дел од млекото, и кој природно ја совладува супстанцата капсаицин, која е одговорна за лутината.

Извор: Информер.рс


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1