ММС

Објавено на: 09/17/21 7:45 PM

Знаете ли кој е првиот знак дека сте алкохоличар?

Главниот знак за алкохолизам е негирање на фактот за неодолива потреба за алкохолни пијалоци, изјавил заменик -министерот за здравство на Русија, Олег Салагај, во радио емисијата „Москва зборува“.

Според него, експертите од областа на медицината овој знак го нарекле „агнозија“.

„Не зависам од него, сакам алкохол и го пијам“, наведува заменик -министерот дека ова се зборовите што најчесто ги изговараат алкохоличарите.

„Во исто време, тие не сакаат да признаат дека им е потребна стручна помош за да се ослободат од оваа лоша навика“, додаде тој.

Претходно, Салагај изјави дека Русија не е земјата во која луѓето пијат најмногу, напротив, употребата на алкохол се намалува. Тој, исто така, изјави дека потрошувачката на алкохол во Русија во периодот 2014-2017 година. беше најниска во Европа и изнесуваше околу 0,83 литри алкохол по лице.

Алкохолизмот е хронична и ментално прогресивна болест која има социо-медицински последици. Се карактеризира со голема желба за алкохол, како и ментална и физичка зависност од него.

Алкохолизмот е проследен со губење контрола над консумирање алкохол, зголемена толеранција кон алкохол (зголемување на дозата потребна за да се постигне задоволство), синдром на повлекување, токсичност на органи, како и губење на меморијата за настаните што се случиле во периодот на пијанство.

Извор: Пинк.рс


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1