ММС

Објавено на: 09/14/21 5:21 PM

Зошто Етиопија е единствената земја во која една година трае 13 месеци

Календарот на Етиопјаните „доцни“ седум години и осум месеци, па затоа во саботата го прославија почетокот на 2014 година.

Во споредба со општо прифатениот западен календар во поголемиот дел од светот, етиопскиот доцни седум години и осум месеци. Пред три дена, на 11 септември, жителите на оваа земја го прославија почетокот на 2014 година, пишува BBC Travel.

Причината за ова е што различно ја пресметуваат годината на раѓањето на Исус. Католичката црква го смени своето пресметување во 500 година, додека православната црква во Етиопија не. Така, новата година започнува на 11 септември или 12 септември во престапните години, кога започнува пролетта во оваа земја.

Првите 12 месеци во Етиопија имаат 30 дена, додека последните 13 имаат пет или шест дена, во зависност од тоа дали е престапна година.

Времето се пресметува поинаку, така што денот е поделен на два дела од дванаесет часа кои се бројат од шест часот во наше време. На пример, ако треба да организирате пијалок со некого во 10 часот наутро, немојте да се изненадите ако тоа лице навистина пристигне во 16 часот.

Извор: Б92.нет

Фото:  Shutterstock


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1