ММС

Објавено на: 08/22/21 1:59 PM

Забрането јавање слонови во алкохолизирана состојба – Нов закон за заштина слоновите во Шри Ланка

Слоновите во заробеништво во Шри Ланка ќе ја добијат својата биометриска лична карта, а на нивните јавачи им е забрането да консумираат алкохол, според новиот закон за заштита на животните во таа островска држава.

Богатите од Шри Ланка, вклучително и будистички свештеници, поседуваат слонови како домашни миленици за да го покажат својот престиж, но има чести извештаи за малтретирање на овие животни.

Целта на новите мерки е да се заштити нивната благосостојба. Воведени се строги прописи за работа со слонови, како и обврска секојдневно да се капат два и пол часа.

Официјалните бројки покажуваат дека има околу 200 слонови во заробеништво во Шри Ланка, додека околу 7.500 се во бегство.

Новиот закон предвидува дека сите сопственици на слонови мора да имаат „лични карти“ со испечатена ДНК.

Забрането е работата на слоновите и нивното одвојување од мајките. На слоновите вработени во дрвната индустрија повеќе не им е дозволено да работат повеќе од четири часа, а исто така е забранета ноќна работа.

Слоновите повеќе не смеат да се користат во филмови, освен во владини продукции и под строг ветеринарен надзор. Во туризмот, на слоновите им е забрането да возат повеќе од четири лица, а на оние што ги возат веќе не им е дозволено да пијат алкохол.

„Лицето кое поседува или се грижи за слонови мора да се погрижи возачот да не консумира алкохол или дрога“, рече тамошниот министер за животна средина.

Сопствениците мора да испраќаат слонови на инспекција на секои шест месеци. На оние што ќе го прекршат новиот закон, може да им бидат одземени слоновите и да добијат казна затвор од три години.

Фаќањето диви слонови во Шри Ланка е казниво со смрт, но обвиненијата се ретки.

Преземено од: https://rs.n1info.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1