ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 08/20/21 3:40 PM

Сојузот на средношколци ја поздрави одлуката за отворање на училиштата и апелира да се почитуваат протоколите

Сојузот на средношколци ја поздравува одлуката на Министерството за образование и наука и Владата учебната 2021/2022 да почне со физичко присуство (и) за средношколците, напомнувајќи дека и минатата година тие бараа комбинирано учење. Апелира до сите средношколци да ги почитуваат протоколите кога училиштата ќе бидат отворени.

– Крајно време е образованието да биде ставено на пиедестал над останатите општествени активности. Колку што е важен квалитетот на образовниот процес, толку е важно и здравјето на средношколците. Затоа ги повикуваме сите средношколците да ги почитуваат здравствените протоколи како единствен и најдобар начин да се заштитат, соопшти Сојузот на средношколци.

Посочува дека на состанок со министерката за образование и наука Мила Царовска во средата дале предлози на утврдените протоколи за да се зголеми нивото на безбедност во училиштата. Тие се однесуваат на редарската служба која треба да биде ангажирана и во училиштата внатре, на крајот од секоја смена да се дезинфицираат површини и предмети кои се изложени на допир и  училиштето да изготвува листа на сите површини кои треба редовно да бидат чистени и им се препорачува на учениците храната да ја набавуваат пред почетокот на часовите и да не го напуштаат училишниот двор за време на одморите.

– Успеавме да постигнеме заедничко решение со МОН околу овие три точки. Доколку се влоши пандемиската ситуација и моделот на настава ќе треба да се промени, Сојузот на средношколци ќе ја претпочита комбинираната настава отколку наставата од далечина, наведува Сојузот на средношколци.

 

МИА


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1