ММС

Објавено на: 08/7/21 10:04 PM

Од 16 август само вакцинирани на свадба, концерт, фудбал… Владата донесе нови одлуки

Владата вечерва преку видеоконференциска врска ја одржa 97-мата седница и како што наведуваат во соопштението, донесени се повеќе мерки од интерес на граѓаните.На седницата, врз основа на препораката на Комисијата за заразни болести донесени се неколку заклучоци и одлуки:

– До 15 август, сите угостителски објекти регистрирани за прослави смеат да работат на затворено со исполнетост до 40% од капацитетот и најмногу 250 гости, согласно постојните протоколи кои се во сила.

– За ноќните клубови (дискотеки), кабареа, барови останува забраната за работа во затворениот дел од објектот, освен во отворениот дел (тераси) со 50% од капацитетот на просторот и ограничен број посетители до најмногу 1.000 посетители, согласно постојните протоколи.

– Од 16 август 2021 година целосно се забранува работа и организација на секаков вид настани на затворено во сите угостителски објекти (и во кафетерии), вклучително и прослави во угостителски објекти регистрирани за прослави или друг тип објекти од затворен тип.

– Од 16 август 2021 година се воведува задолжителна потврда за извршена имунизација, најмалку прва доза, со задолжителна редарска служба заради контрола на приложување доказ за вакцинација при влез во секаков вид објект, вклучително и во угостителски објекти, каде има повеќе од 30 присутни лица, за било каков настан (прослава, концерт, семинар, обука, работилница, конференција, културни или спортски настани).

– Приложувањето и поседувањето на потврда за извршена имунизација – најмалку прва доза вакцина, се однесува на лица над 18 годишна возраст.

– Се задолжуваат надлежните инспекциски служби во претстојниот период да ги интензивираат контролите со цел стриктна примена и почитување на превентивните препораки, времените мерки и наредените мерки по однос на Ковид-19.

Членовите на Владата, вечерва донесоа и Одлука за дозвола на Дирекцијата за заштита и спасување за употреба и управување со ресурси од Министерството за одбрана и Министерството за внатрешни работи, 50.000 литри течно вештачко гориво керозин, без надомест, доколку постои потреба.

 

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1