ММС

Објавено на: 08/5/21 8:50 AM

Велосипедистите во Германија добија мост со подно греење

На велосипедистите во југозападот од Германија им беше даден невиден луксуз – мост со подно греење наменет само за нив.

Еден од првите велосипедски мостови со подно греење во светот беше отворен во Тубинген, така што велосипедистите ќе можат безбедно да се транспортираат во текот на зимските месеци, се пофали градоначалникот Борис Палмер, ставајќи ја оваа челична конструкција во сообраќај пред да го пренесе велосипедот.

Патиштата, патеките и мостовите со подно греење не се реткост во светот и се градат се почесто, особено на многу фрекфентни патишта во региони со сурови зими, но градскиот велосипедски мост со подно греење секако е реткост.

Всушност, експертите на Германскиот велосипедски клуб (АДФЦ) истакнуваат дека не знаат дека таков мост постои насекаде во светот.

Многу градови низ Европа и светот брзо работат на подобрување на инфраструктурата за велосипедисти, особено со воведување на заштитени велосипедски патеки, со оглед на зголемениот број велосипеди на улиците, кои се зголемија особено за време на пандемијата на коронавирусот.

„Велосипедските мостови со подно греење имаат многу смисла“, рече портпаролката на АДФЦ.

Придобивки за животната средина

До крајот на 2025 година, уште два мостови за греење на велосипеди ќе бидат изградени во Тубинген.

Вкупните трошоци за изградба на овие три планирани мостови се околу 1,7 милиони евра, од кои 22.000 евра одат за грејната конструкција.

Покрај тоа, овој мост долг 35 метри и широк четири метри, исто така, има значителни придобивки за животната средина. Познато е дека солта за попрскување патишта значително го намалува животниот век на мостовите, па градските власти очекуваат дека овој мост ќе има двојно поголем животен век.

Мостот ќе се загрева со електрична енергија, што дури 70 проценти доаѓа од обновливи извори на енергија во Тубинген, забележува градоначалникот Палмер.

Покрај тоа, со изградба на такви мостови, велосипедот станува превозно средство за сите сезони, што исто така придонесува за зачувување на животната средина.

Преземено од: https://www.rts.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1