ММС

Објавено на: 07/17/21 9:31 PM

(Видео) Апокалипса! Како на Германија можеше да и се случи ваква катастрофа, каде затаи?

Во Германија досега се загинати околу 180 лица во најголемите поројни дождови и поплави, за кои се знае дека починале, а таа бројка е веројатно многу поголема, бидејќи некои се водат како исчезнати.
Делови од Западна Германија и Белгија посебно страдаа за време на поплавите, а од областа Рур пристигна вест за пукање на браната, што предизвика вистинска катастрофа. Во Холандија пукна насипот, луѓето побегнаа за да си го спасат животот.
Дојде ново видео од Германија, на кое се гледа огромен порој со каллива вода низ која плови челична конструкција како од шега,  како пердув.

Во меѓувреме, луѓето снимаат нереални сцени на улицата под нив, која се претвори во дива река со матна вода.

 

Професорката Хана Клок, хидролог, која го воспостави и сега го советува Европскиот систем за заштита од поплави (европска програма дизајнирана да обезбеди рано предупредување за опасни поплави), рече дека властите во Европа биле предупредени на можна опасност уште минатиот викенд.

“Испратени беа предупредувања. Во нив стоеше дека доаѓаат многу сериозни дождови и поплави. После тоа, на националните власти им останува да направат нешто”, изјави таа за Би-Би-Си.

Клок вели дека има места каде системот за рано предупредување го сторил она што беше замислено. Но, додава таа, имаше и такви места каде „предупредувањата не стигнуваа до луѓето и тие не знаеја што ќе се случи“.

Но, вели Клок, оваа последна поплава откри „прекин на синџирот“.

“Не треба да имаме толку многу смртни случаи од поплавите во 2021 година. Едноставно е неприфатливо. Нешто лошо му се случи на системот”, вели таа.

Постоечките системи за предвидување и предупредување за поплавување се разликуваат меѓу европските земји.  Клок вели дека Германија има фрагментиран систем кој вклучува многу различни нивоа на управување во различни држави, што резултира со нееднакви реакции на кризата.

Извор: index.h


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1