ММС

Објавено на: 07/13/21 8:11 AM

СЗО: Треба да се забрани генетското модифицирање и создавање на суперлуѓе

Во последниве години, направени се неколку големи чекори напред во генетиката. Од една страна, научниците го усовршија CRISPR, алатка што може полесно и прецизно да управува со гените, но од друга страна, се појавија некои контроверзни експерименти кои укажаа на сите потенцијално негативни страни на нарушување на човечкиот геном.

Доволно е да се потсетиме на еден кинески научник кој генетски модифицираше неколку човечки ембриони, што резултираше во (засега) здрави бебиња. Но, дали тие во иднина ќе бидат физички или поздрави супериорни во однос на другите деца, останува да видиме.
Со оглед на тоа што манипулацијата со гените е многу контроверзна тема, Светската здравствена организација го ангажираше својот советодавен одбор да состави препораки и етички упатства за меѓународната научна заедница во врска со генетската модификација.

Два извештаи објавени во понеделникот се осврнаа на потенцијалните последици и јасно ставија до знаење дека какво било нарушување на човечките гени, над она што е медицински потребно, нема да добие зелено светло.

Тие исто така предупредија дека секоја модификација на генот што ќе влијае на зајакнување на човечките способности, што може да се пренесе на следната генерација, треба да биде забранета. Во преводот, генетската модификација што ќе создаде надчовек не е прифатлива.

Наместо тоа, Светската здравствена организација апелира научната заедница да се фокусира на управувањето со гените што ќе помогне во лекување или спречување на болести.

Тие истакнуваат дека генетската терапија треба да биде достапна за сите во светот.
Премногу често, клиничките испитувања се спроведуваат во посиромашните земји, а терапиите што се појавуваат им се достапни само на богатите нации, со високи трошоци, се посочува во еден од трудовите.

Иако етичките упатства утврдени во трудот се насочени кон благосостојбата на целиот свет, Советодавниот комитет не прецизираше кој, во случај на манипулација со гени, треба да биде одговорен за спроведување на овие упатства. Кој би ги надгледувал научниците, за тие навистина да се придржуваат до предложените етички принципи, со цел да се избегне повторување на кинескиот случај од почетокот на текстот.

Засега, овие етички упатства се повеќе на доброволна основа. Но, за колку време?

Извор: dnevnik.hr


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1