ММС

Објавено на: 07/11/21 5:56 PM

Поголема е веројатноста да ве касне комарец кога пиете алкохол

Како што откри весникот на Американското здружение за контрола на комарци во 2002 година, веројатноста дека комарец ќе ве касне драстично се зголемува доколку пиете алкохол. Тоа мало истражување, во кое беа опфатени само 13 испитаници, покажа дека комарците повеќе сакаат да слетаат за да се хранат со оние кои пиеле шише пиво.

Никој не е сосема сигурен зошто, како што изгледа, комарците повеќе ги привлекуваат оние кои пијат.

Знаеме дека комарците ги привлекуваат луѓето поради две хемикалии што ги издишуваме: јаглерод диоксид и октанол. Октанолот, секундарен алкохол произведен од распаѓање на линолеинска киселина, е познат и како „алкохол од печурки“, бидејќи е соединение што им дава вкус на печурките. И покрај големиот број комарци кои се хранат со пијани луѓе ова е предмет на прилично мала количина истражувања.

Ентомологот Тања Дапки, од Универзитетот во Филаделфија во Пенсилванија, за BBC Future изјави: „Претпоставувам дека одговорот е не, бидејќи нивото на алкохол во крвта ќе биде многу ниско“.

Но, ако погледнеме детални научни студии за поврзаноста на комарците со алкохолот, нема да најдеме ништо повеќе од тоа.

Петси Стоун, често пијаниот лик кој го играше Џоана Ламли во хумористичната серија „Апсолутно фантастичен“, еднаш славно изјави: „Последниот комарец што ме гризна мораше да биде пријавен во клиниката Бети Форд“.

Но, во реалноста, инсектите можат да бидат исклучително отпорни на алкохол. Во неодамнешната статија во списанието „Популарна наука“, ентомологот Коби Шо, од Државниот универзитет во Северна Каролина, посочи дека човек кој испил 10 пијалоци може да има 0,2% алкохол во крвта. Но, ако комарец пие крв на таа личност, последиците ќе бидат незабележливи – комарецот пие толку мали количини што би било како да сте ги разредиле тие пијалоци дваесет и пет пати.

Исто така е можно еволуцијата дополнително да им помогнала на комарците. Секоја друга течност освен крвта најпрво е насочена кон посебен дигестивен тракт во кој се распаѓа преку ензими. Затоа, веројатно е дека алкохолот ќе се неутрализира пред да стигне до нервниот систем на овој инсект.

„Многу возрасни инсекти имаат ќесичка во која ги чуваат сите сокови што ги внесуваат, а потоа постепено ги ослободуваат“, вели Ерика Мекалистер, постар кустос за инсекти во Природонаучниот музеј во Лондон.

„Ензимите разградуваат сè што е штетно – како што се алкохолот и бактериите.

Мекалистер, кој е автор на книгата „Тајниот живот на мувите“, веќе имал искуства со ефектите на алкохолот врз овошните мушички, вклучувајќи ја и обичната овошна мушичка, наречена „мушичка на виното“. Овие ситни инсекти сакаат расипано овошје полно со алкохол.

 

„Не знам дали комарците можат да се опијанат, но тоа јасно го гледаме кај мушичките“, вели Мекалистер. „Тие се опиваат, но имаат висока толеранција. Во пониски дози, тие стануваат хиперактивни – и сакаат да флертуваат. Тие исто така стануваат помалку пребирливи кон своите партнери. „Ако им дадете поголема доза, едноставно ќе се потрошите.

Комарците се склони и на расипано овошје, кое произведува алкохол за време на ферментацијата на шеќерот. Само женките се хранат со крв за да ги добијат протеините потребни за производство на јајца.

Мажјаците и жените исто така се хранат со нектар кој го произведуваат цвеќињат – комарците се меѓу главните опрашувачи – и од тој шеќер добиваат енергија за преживување. Овој нектар може да ферментира и во мали количини алкохол.

Некои луѓе се попривлечни за комарците поради генетскиот состав. Се сметаше дека до 20% од населението носи карактеристики кои ги спречуваат да бидат каснати од комарци. Една од нив е крвна група: една студија покажува дека комарците ќе ги гризат оние со крвна група двапати почесто од оние со крвна група А.

Преземено од: https://www.vijesti.me/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1