ММС

Објавено на: 07/11/21 2:38 PM

Научете ги децата да инвестираат – Ова се проверени начини

Инвестирањето не е луксуз само за возрасните, бидејќи децата можат да добијат и финансиски награди.

„Инвестирањето може да значи неколку работи, но еден начин да го научите тоа е преку инвестирање во себе“, рече Хедер Винстон, експерт за финансии.

Како да му дадете предност на детето во градењето на сопственото богатство? – Овие совети можат да ви помогнат:

1.Започнете со основите на финансиите
Со други зборови, вклучете ги децата во процесите на управување со вашите пари што е можно повеќе. Може да воведете парични награди или да побарате помош од нив за планирање на набавка. Исто така, би било добро да го научите детето за вредноста на парите, цените во продавниците и слично.

2.Разговарајте со децата за концептите за инвестиции
Откако ќе ги разбере основите на трошење и заштеда, на детето ќе му биде полесно да премине на „повисоки нивоа“. Со малку постари деца, поминете низ работи како што се акции, обврзници, банка, сметка. Објаснете им што значат овие поими. Експертите велат дека овој вид на образование не треба да започнува пред да започне основно училиште.

3.Штедна сметка
Изберете банка која има пониски провизии и добри критики на клиентите. Основачот на пристапот за финансии, Џастин Причард, вели дека овој вид сметка им помага на децата да ги видат долгорочните ефекти на заштедите, каде што подоцна можат да ги „искористат придобивките“ од нивната дисциплина, посветеност и трпеливост.

Преземено од: https://biznis.telegraf.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1