ММС

Објавено на: 07/11/21 1:58 PM

На светот му се заканува поскапување на кафето

Неколку недели се пишува за недостиг на повеќе нивоа: од храна до метали, а самиот недостиг влијае на растот на цените на одредени материјали, услуги, суровини, намирници и финални производи.

Во оваа група исто така го вклучува и кафето, чии цени треба да скокнат наскоро, поради глобалниот недостиг. „Фајненшл тајмс“ пишува дека Арабика, можеби најчесто користеното жито, достигна рекордно ниво на цени во јуни, највисоко во последните четири години.

„Макротрендс“ објави дека цената на сировото кафе минатиот месец достигнала до 1,7 американски долари, додека експертите велат дека инфлацијата и недостигот на пазарот се резултат на необична суша во Колумбија, протести, ширење штетни габи и резултат на потешкотии во синџирите на снабдување.

ФТ исто така пишува дека германските производители широко најавуваат дека ќе ги зголемат цените на кафето за околу евро за килограм. Сопствениците на печива и трговци со кафе склучиле договори со добавувачи, кои им обезбедуваат стабилност на цените во период од 3 до 6 месеци, но кога истекуваат – постои можност за скокови на цените.

Се разбира, трошоците ќе паднат на товар на потрошувачите. Бидејќи кафето е увезена стока за огромен број земји, експертите на оваа тема се на мислење дека зголемувањето на цените ќе се рефлектира на глобално ниво.

Преземено од: https://biznis.telegraf.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1