ММС

Објавено на: 07/5/21 8:27 AM

Од денеска нови правила за влез во Грција на островите, на кино само со сертификати и тестови

Сите граѓани кои сакаат да патуваат на грчките острови што користат бродови мораат да покажат:

а) Сертификат за вакцинација со најмалку 14 дена од ревакцинацијата.

б) Негативен ПЦР тест во последните 72 часа пред закажаното време на патување или во брз тест за коронарен антиген (брз тест) од последните 48 часа пред закажаното време на патување. Негативната дијагноза на лабораторискиот тест со методот PCR  и тестот за брзо откривање на антиген се докажуваат со докажување на релевантен сертификат.

в) Потврда за прележана болест издадена 30 дена по првиот позитивен тест и неговата важност трае до 180 дена по него.

Обврската вклучува малолетни лица од 12 години и постари. Малолетници од 12-17 години можат да ги извршуваат своите движења и да спроведуваат неделен   само-тест  24 часа пред закажаното време на патување.

Од овие правила исклучок се:

– Патници кои секојдневно патуваат помеѓу за работа, кои можат да ги извршуваат своите движења и да спроведуваат неделен самотест.

– Патници кои патуваат на поморски врски помеѓу островите.

На враќање од островите, се препорачува само-тест за сите и децата над 12 години.

Ќе бидат прифатени сертификати за вакцинација на Европската унија (дигитален Ковид сертификат), како сертификати од трети земји. Сите патници мора да носат  потврда за вакцинација во  хартиена или електронска форма.

Во секој случај, за качување на патници од пристаништата на континентална Грција до островите и обратно, задолжително е да се пополни Прашалникот за здравствена декларација вклучен во Анекс 1 на мерките за превенција и третман на  случајот Ковид-19  во патнички и патнички бродови, кои се објавени на веб-страницата на Министерството за испорака и островска политика. како и на веб-страницата sea.travel.gov.gr .

За да избегнат одложувања, патниците се молат да пристигнат на пристаништата за да се качат најмалку еден час пред закажаното време на поаѓање.

Грците се особено внимателни со мерките и од петокот по пауза од една година, почнуваа со работа кино салите. За влез на проекција, треба да се покаже вакцинален серитфикат или негативен  ПЦР тест не постар од 72 часа, пред закажаното време на проекција, или  брз антигенски тест во рок од 48 часа пред закажаното време, или  само- тест не постар од 24 часа пред почетокот на филмот.

 

Катимирини


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1