ММС

Објавено на: 07/2/21 11:26 AM

Нови правила од 1.јули – Во три држави само со пасоши останатите со потврда за вакцина!

Летната сезона наголемо започна, а благодарение на смирување на пандемијата со корона, многу граници се отворени, така што граѓаните на Србија и Македонија ова лето можат да стигнат до своите омилени дестинации со повеќе или помалку документи.

Сите оние кои планираат да се бањаат во Црна Гора, Албанија или Словенија ќе можат да го сторат тоа практично само со пасоши, додека за Грција, Хрватска, Турција, Шпанија, Бугарија, Тунис или Египет ќе им треба потврда за вакцинација, корона или PCR тест.

Практично, единствената земја во која српските туристи се навикнати да поминуваат многу време, а која во моментов е „заклучена“ е – Италија. Со забелешка дека постојат одредени земји кои не го ставија рускиот „Спутник V“ на списокот на одобрени вакцини.

Албанија

Можете да одите во Албанија само со лична карта, не е потребен ниту тест негативен тест ниту потврда за вакцина.

Босна и Херцеговина

Граѓаните можат да влезат во БиХ од Србија без ограничувања, и доколку влезат од други земји, неопходен е негативен тест за PCR, не постар од 48 часа.

Грција

Граѓаните можат да влезат во Грција со авион или преку патни премини со потврда за вакцинација со која било вакцина, PCR-тест не постар од 72 часа, брз тест за антитела не постар од 48 часа или потврда дека сте прележале два до девет месеци пред влегувањети. Исто така, признаен е и дигиталениот зелен сертификат кој е потребно да биде пополнет образец за PLF. PCR-тестот е задолжителен за деца на возраст од 12 години и постари.

Бугарија

Грашанит можат да влезат во Бугарија со потврда за вакцинација, негативен тест за PCR не постар од 72 часа или негативен брз тест за антиген не постар од 48 часа, но исто така и со документ што покажува дека лицето било заболено од 15 до 180 дена пред пристигнувањето .

Италија

Граѓаните кои не се во ЕУ не можат да влезат во Италија за туристички цели, влезот е дозволен само во одредени случаи: деловни и здравствени причини, образование, итно враќање во местото на живеење / престој, доколку се во потврдена и трајна емотивна врска (иако не живеат заедно) со граѓани на Италија / ЕУ / Шенген зоната или со лица кои имаат легален престој (долгорочен престој) во Италија.

Турција

Граѓаните на Србија можат да влезат во Турција со потврда за целосна вакцинација, под услов втората доза да е примена најмалку 14 дена пред пристигнувањето, со потврда дека сте биле заболени со КОвид 19 во последните шест месеци или со негативен тест за PCR, направено во последните 72 часа. На лица под 18 години придружени од родители кои имаат потврда за вакцинација, не им е потребен тест за PCR. Потребно е да се регистрирате електронски во рок од 72 часа пред пристигнувањето.

Словенија

Од Србија може да се влезе во Словенија без одредување на карантин и со поседување на тестови, доколку прикажете документи дека пред влезот најмалку пет дена сте престојувале на територијата на Србија или други држави кои се наоѓаат на зелената листа на епидемиолошки безбедни држави.

Хрватска

Влез без негативен PCR или тест за антиген е дозволен за сите граѓани на Србија кои биле вакцинирани со двете дози на која било вакцина, под услов да поминале најмалку 14 дена од повторната вакцинација, како и оние кои прележале ковид 19 во периодот од 11 дена до шест месеци пред влегување во Хрватска. Граѓаните на Србија кои не биле вакцинирани или немаат докази за претходна инфекција можат да влезат во Хрватска ако поднесат негативен тест за PCR кој не е постар од 72 часа или брз тест за антиген, не постар од 48 часа.

Црна Гора

Влезот е дозволен во Црна Гора без поседување на тест за вирусот и без доказ за вакцинација.

Тунис

За да влезете   во Тунис и ако сте  ги примиле обете дози на вакцината,  или сте заболеле од вирусот најмалку шест недели пред да се пристигнете. Другите патници, постари од 12 години, мораат да имаат негативен тест за PCR (со QR-код), не е постар од 72 часа за време на  пристигување.

Лицата кои немаат регулиран престој во Тунис, и кои не биле вакцинирани и не биле заразаени, се должни да поминат седум дена во самоизолација во хотел. Сите патници мора да го пополнат образецот за влез во Тунис.

Египет

Граѓаните  можат да влезат во Египет ако имаат потврда за вакцинација со QR код или негативен тест за PCR со QR код.

Извор: еспресп.рс

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1