ММС

Објавено на: 06/8/21 9:12 AM

(Видео + галерија) Нуркачите од АМФОРА во подводна еко-патрола, изработија и карта со загадени зони

„Подводна еко-патрола” е името на проектот кој го реализираа нуркачите од Нуркачкиот центар АМФОРА детектирајќи ги вливовите на реките преку кои најмногу се загадува Охридското Езеро со цврст отпад.

Беа опфатени четири реки: Черава, Грашница, Далјан и Сатеска.

Состојбата со вливот на реките во езерото е алармантна. Овој проблем е одамна познат во пошироката јавност. Има присуство на големи количини отпад во форма на градежен шут, пластични шишиња, метални канти, автомобилски гуми, разна облека…

Нуркачите од Амфора оваа состојба ја евидентираа со подводно фотографирање и снимање, а изработија и карта со загадени зони (црни точки).

Бидејќи цврстиот отпад доаѓа во најразлични форми и габарит, потребно е сеопфатно решение на овој фундаментален проблем – велат нуркачите. Според нив, постојат неколку практични решенија кои можат да се применат на вливовите.

Предлози на меѓународниот нуркачки инструктор Јован Секулоски за наједноставно справување со овој проблем се :

  1. Мрежна структура за зафаќање на отпадот која ќе се протега на ширината на вливовите, а потоа ќе се управува од копно или пловен објект.
  2. Кит за чистење реки – иновативно решение засновано врз принципот на колекторска мрежа чија цел е да го акумулира отпадот кој лебди или е полупотопен и функционира како природна брана.

Овој проект е финансиран од Општина Охрид, Одделение за спорт.

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.