ММС

Објавено на: 06/3/21 9:42 AM

За државјани од трети земји влезот во Хрватска само за „потребни патувања“

Хрватска ги објави правилата за влез во државата, два дена откако воведе КОВИД сертификати, кои ќе важат на ниво на Европската унија. Вчера (среда, 2 јуни), донесе нова одлука за влез во земјата од другите членки на ЕУ.

„Одлуката дозволува влез во Република Хрватска по презентирање на потврда за негативен тест за PCR кој не е постар од 72 часа од времето на тестирање, што е промена за разлика од претходните 48 часа. Втората промена се однесува на лица вакцинирани со Фајзер, Модерна или Гамалеј, односно Спутник, и тие можат да влезат во Република Хрватска во периодот од 22-ри до 42-от ден по приемот на првата доза или од 22-ри до 84-от ден по приемот на првата доза на вакцината АстраЗенека “, објасни министерот за внатрешни работи Давор Божиновиќ.

Најлесен начин да влезете во Хрватска е ако доаѓате од земја-членка на ЕУ која исто така има подготвен систем за издавање на COVID сертификати.

За понатамошно скратување на времето на чекање на границата пред поаѓање, можете да аплицирате преку платформата Ентер Кроација, која е интегрирана со системот за дигитални сертификати. Можете да пристапите до платформата на ОВОЈ ЛИНК

Подолу се дадени клучните мерки на сила и детални упатства за влез во Хрватска .

Транзитните патници мора да ја напуштат Хрватска во рок од 12 часа по влегувањето, во спротивно автоматски им се доделува мерка за самоизолација.

Доколку гореспоменатите лица транзитирале преку други земји / региони до граничните премини на Република без притвор, на граничниот премин треба да докажат дека не престојувале во транзитните области и во тој случај од нив нема да треба да обезбедат докази за тестирање или сертификати за вакцинација.болести предизвикани од вирусот САРС-КоВ-2, ниту им се доделува мерка за самоизолација.
Графички приказ на земјите по боја според ризикот од КОВИД-19 може да се најде на веб-страницата на Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC).

За државјаните од трети земји, кои не се членки на Шенген

Државјани на трети земји кои не се членови на семејството на државјани на земјите-членки на Шенген и на земјите од Шенген , ниту се долгорочни жители според Директивата на Советот 2003/109 / ЕЗ од 25 ноември 2003 година за статусот на државјани на трети земји на долг рок престој и лица кои имаат право да престојуваат според други директиви на ЕУ или националното законодавство или кои имаат национални долгорочни визи, со исклучок на лицата наведени во точката I на оваа одлука, ќе им се дозволи влез во Република Хрватска само во случај на итно патување.

Исклучоци поврзани со горенаведените потребни патувања се:
здравствени работници, здравствени истражувачи и здравствени работници за стари лица; работници на границата (како и, на пример, спортисти, како што е наведено во исклучоците на патниците во ЕУ / ЕЕА); персонал во транспортниот сектор; дипломати, персонал на меѓународни организации и лица кои добиваат повик од меѓународни организации и чие физичко присуство е потребно за правилно функционирање на тие организации, воен и полициски персонал, хуманитарни работници и персонал за цивилна заштита при извршување на нивните должности; патници во транзит, со обврска да ја напуштат Република Хрватска во рок од 12 часа по влегувањето; лица кои патуваат на школување; морнари; доколку имаат намера да останат во Република Хрватска подолго од 12 часа, влезот во Република Хрватска ќе се обезбеди по презентирање на горенаведените информации.

dnevnik.hr


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.