ММС

Објавено на: 06/2/21 5:30 PM

Глобите за работодавачите се мали: „Гласен текстилец“ бара законски измени

Здружението „Гласен Текстилец“-Штип на денешниот онлајн состанок со Министерката труд и социјална политика Јагода Шахпанска и директорката на Државниот инспекторат за труд Јована Тренчевска алармираше на злоупотреби од страна на работодавачите во делот на фирмите, кои ги пријавуваат како микро или мали претпријатија, а не коренспондира со реалната фактичка состојба.

Кристина Ампева од „Гласен Текстилец забележува дека не може да се водат правни лица како микро или мали претпријатија кои имаат вработено преку 270 вработени и располагаат со голем капитал.

-Воедно Гласен Текстилец исто така смета дека глобите кои ги изрекува Државниот инспекторат за трудот на работодавачите се мали и не одговараат согласно тежината на констатираниот прекршок, бидејќи претставува можност работодавачот да ја плати глобата без никакви потешкотии и да продолжи со практиката да ги прекршува работничките права. Не може работодавач кој што не исплатил две или три плати и придонеси за здравствено и пензиско осигурување на стотици вработени да си помине со 200 евра казна, а работниците да си ги бараат платите во судска постапка, која е скапа и не може еден работник, кој не земал три месеца плата да плаќа судски трошоци и адвокати, вели Ампева.

Посочи дека здружението „Гласен Текстилец“-Штип ќе иницира промени во законската легислатива во делот на глобите, а се однесуваат за прекршени работнички права, како што вели Ампева затоа што смислата на секое превентивно казнување е корекција на однесување и превоспитување за во иднина прекршувањето да не се случи или да се сведе на минимум.

МИА


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.