ММС

Објавено на: 06/1/21 7:49 AM

Се заговара трета доза вакцина против корона вирусот

Големите биотехнолошки компании кои произведуваат вакцини против КОВИД-19 веќе ја отворија дебатата за потребата од трета, тнр.„комеморативна доза“ за одржување на висок имунитет на населението.

Алберт Бурла, извршен директор на Pfizer, зборуваше за можноста за вакцинација против коронавирус секоја година. И ова сценарио може да биде голема перспектива за фармацевтските гиганти – „за нивниот годишен обрт и продажба“, но научниците сè уште не донеле заклучоци дали оваа трета доза (или втора за вакцина за единечна доза) е неопходна или дали претставува ризик од повеќе можни несакани ефекти.

Постојат две точки на загриженост: предвидување дека конвенционалните вакцини базирани на аденовирус, како што се AstraZeneca и J&J, засилувачката доза може да ги направи помалку ефикасни и загриженоста дека технологијата базирана на mRNA може да го зголеми ризикот од несакани ефекти.

„Знам дека политичарите и здравствените власти во неколку земји веќе зборуваат за засилена доза на вакцини САРС-КоВ-2, како да е така едноставно да се даде трета доза на есен на оние кои биле вакцинирани. Но, работите не се воопшто едноставни“,  рече Даниел Алтман, професор на Одделот за имунологија и воспаление на „Империјал колеџ“.

„Овој став веројатно започнува од заблудата дека КОВИД-19 е сличен на грипот, поради што мора да се заштитува годишно. Не се согласувам. Моето предвидување е дека преку вакцините што ги имаме на располагање, повеќето луѓе можат да одржат соодветно ниво на имунитет за неколку години. Другите можеби не: затоа што се постари, на пример, дебели или имаат коморбидитет. Потребен ни е многу внимателен имунолошки надзор за да знаеме колку е голема оваа група што ќе остане ранлива, смета професорот.

Британскиот професор смета дека би било погрешно да се даде таканаречена бустер доза на оние кои веќе биле вакцинирани (бидејќи тоа нема да им понуди дополнителна заштита), од две причини, како што објаснува –  медицински и хуманитарни:

„Прво, станува збор со многу „динамични“ вакцини и нивните несакани ефекти може да се интензивираат со зголемување на дозите. Но, да го разгледаме прашањето од друг агол: има многу земји каде граѓаните немаат пристап до вакцини. Значи, да не го трошиме на трета рата за оние на кои веројатно не им е потребна, и да ја дистрибуираме поправедно, заштитувајќи поголем процент од светската популација. На овој начин ќе ја погодиме пандемијата во нејзината основа, бидејќи вирусот ќе има на располагање помалку региони на планетата за создавање и ширење на нови опасни мутации “, вели Алтман.

 

 

Катимирини


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.