ММС

Објавено на: 04/30/21 7:42 PM

Александра шие маски со „насмевка“ да им помогне на луѓето со оштетен слух

Носењето маски стана наша секојдневна рутина повеќе од една година како неопходен реквизит за одржување на здравјето. Сите ние искусивме колку е тешко да се зборува и дише под нив, а исто така почнаа да ни недостасуваат насмевките кои што се кријат зад нив. Невозможноста да се погледне во усните на соговорникот особено ги погоди луѓето со оштетен слух. Александра Александровиќ од Нови Сад смисли начин да им помогне – шие проѕирни маски!


До таа идеја дошла спонтано. Прво, за време на недостаток на маски, таа добила неколку домашно шиени маски како подарок од нејзината соседка –  шивачка. Тоа ја израдувало, но и дало идеја да ги направи другите среќни и да ги користи и освежи вештините на шиење што ги стекнала на курс за кроење. Барајќи идеи на Интернет, сретнала на проѕирни маски и сфатила колку се важни за глувонемите луѓе кои читаат со усните. Таа веднаш се фрлила на работата. Сепак, тоа за неа не било работа, повеќе и било желбата да им се помогне на другите, а неколку месеци таа исклучиво ги донирала своите креации, трошејќи ги заштедите на материјали. Од материјаи, таа користи памучна ткаенина, медицински праг, суров памук и проѕирни визири.

„Не е лесно да сијат визирите. Поминав низ многу игли за овој потфат. Маските што ги правам денес се разликуваат од првите благодарение на повратните информации од корисниците кои ми го привлекоа вниманието на фактот дека тие беа премногу тесни, беа притиснати до усните и имаа ленти незгодни за луѓето со слушни помагала, па затоа ги подобривме, работиме заедно “, изјавила Александра за citymagazine.rs.

Преземено од: https://citymagazine.danas.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.