ММС

Објавено на: 04/30/21 2:16 PM

Фајзеровите вакцини преку Ковакс пристигнуваат во вторник, a со нив и Оливер Вархеји

Комесарот за добрососедство и проширување Оливер Вархеји ќе патува на Западен Балкан следната недела кога пристигнуваат првите вакцини против Ковид 19, споделени и финансирани од Европската унија, во регионот.

Како што беше најавено од Европската комисија и Австрија на 20 април, вкупно 651,000 дози на БиоНТек и Фајзер ќе бидат испорачани во регионот на неколку пати од почетокот на мај до август. Овие вакцини ќе помогнат да се забрза кампањата за вакцинација, да се обезбедат сите медицински работници од прва линија и некои од најранливите групи.

Комесарот за проширување и добрососедство, Оливер Вархеји рече: „Патувам за Западен Балкан за да пренесам јасна порака: Се грижиме! Ние се грижиме за нашите партнери и се грижиме за нивните здравствени работници и најранливите. Испораката на вакцините ја потврдува нашата постојана посветеност да обезбедиме поддршка, како што тоа го правиме уште од избувнувањето на пандемијата. Посилни сме заедно! “.

Вакцините се финансираат од пакетот вреден 70 милиони евра, усвоен од Комисијата во декември 2020 година, за да се покријат трошоците за вакцините, обезбедени со договорите за набавка на ЕУ за партнерите од Западен Балкан. Австрија го олесни споделувањето на овие вакцини финансирани од ЕУ преку законски договори со производителот и секој партнер од Западен Балкан. Целокупната дистрибуција помеѓу земјите се заснова на епидемиолошките потреби. Овие вакцини доаѓаат над оние обезбедени од COVAX, каде што ЕУ е еден од најголемите соработници со близу 2,5 милијарди евра од тимот на Европа (ЕУ и нејзините земји-членки).

Комесарот Вархеји ќе ја започне својата посета на регионот во понеделник попладне во Србија, проследено со Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија во вторник, а потоа и Албанија и Косово во среда. За време на неговото присуство во регионот, тој ќе разговара со властите за пандемијата, како и за поддршката на ЕУ во овој контекст.

ЕУ делуваше решително од почетокот на кризата, мобилизирајќи многу суштински пакет од 3,3 милијарди евра за да му помогне на регионот да се справи со непосредната здравствена криза, да го ублажи социо-економското влијание и да обезбеди долгорочно закрепнување.

Преку овој пакет, доставена е опрема како што се маски, вентилатори, возила за брза помош, комплети за тестирање и замрзнувачи за нашите партнери од Западен Балкан. Олеснети се солидни мерки за ублажување на социоекономската криза. Пакетот сега исто така ќе ги зајакне кампањите за вакцинација. Ова е јасен израз на европска солидарност со нашите партнери од Западен Балкан, чија иднина очигледно лежи во ЕУ.

Неодамна во октомври, Комисијата стави на маса план за економски и инвестиции што може да мобилизира до 28 милијарди евра грантови, гаранции и повластени заеми за да се поттикне долгорочното закрепнување на Западен Балкан и конвергенцијата со ЕУ.

Преземено од: https://ec.europa.eu/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.