ММС

Објавено на: 04/30/21 10:52 AM

Милош Биковиќ: Прележав корона сега сум подговен за нови потфати

Милош Биковиќ, познат актер и продуцент, со завидна кариера во Русија, неодамна се врати во Србија со нова улога во родниот Драмски театар во Белград, во претставата „Баал“ на Бертолт Брехт. Според него, неговото враќање на театарската сцена го прави прочистен, бидејќи таму се занимава исклучиво со уметност.

По враќањето на сцената на БДП, Биковиќ истакнува дека нема чувство дека ја напуштил, бидејќи со години е присутен во хит-претставата „Кога тиквите цветаа“.

„Мојата работа честопати значи справување со работи како сликање за промовирање филм или серија, објавување објави на Инстаграм, кампањи, интервјуа, реклами на социјалните мрежи … Тогаш уметноста не е секогаш во преден план. Затоа сакам да работам на претставата „Баал“ затоа што во театарот се занимавам исклучиво со уметност“, изјавил Биковиќ.

Претставата „Баал“ е создадена од тимот на претставата предводена од наградуваниот словенечки режисер Диего де Бре како 5-та верзија на истата претстава на Брехт, кој ја напишал како свое комплексно дело во период од 37 години. Самата претстава се чини дека е донекаде составена од 5 претстави од истиот писател, кои се спојуваат во една единствена целина.

„Немав впечаток дека играм во пет претстави одеднаш, но извадивме елементи и шаблони како индикации што режисерот ни ги даде за да ги вклопиме во идејата на еден автор“, вели Биковиќ кој пристапи кон самиот процес на работа. Популарниот актер се зарази со вирусот ковид 19 и вели дека потоа бил доста уморен.

„Сега сè е во ред и јас сум подготвен за нови потфати“, рече Биковиќ.

Домашниот театар на Биковиќ, БДП покажа за завидна смена за многу кратко време со новиот менаџер Југо Радивојевиќ, кој донесе многу регионални режисери да творат во „Театарот на крстот“, како што се Ленка Удовички, Томија Јанезиќ, Диего де Бреа, Ивица Буjanан , Себастијан Хорват.

„Драго ми е што БДП одеднаш е отворен за регионална соработка и што имаме можност да создадеме со колегите од поранешна СФРЈ. Важно е да постои комуникација меѓу поранешните републики, да се обноват оние врски што некогаш беа изгубени. Би сакал БДП да стане важен театар во Европа, и не само во регионот“, рече тој.

Покрај тоа, Биковиќ влезе во голем потфат – партнерство со италијанската компанија „Ирволино Студио“, со која работи на производство на кратки анимирани филмови.

„За време на пандемијата, всушност, најмногу се занимавав со развојот на италијанското студио за анимација „Иерволино“. Во тоа време, навистина имав најмногу работа во нашите канцеларии во Белград и Нови Сад“,  потенцираше Биковиќ и потсети дека Џони Деп му го даде својот глас на главниот цртан лик – птицата Џони Паф во серијата „Пафини“.

Биковиќ е многу задоволен од напредокот на развојот на таа продукција, бидејќи досега се произведени 36 епизоди од анимираната серија.

„Следува продолжување на таа работа. Треба да обучиме нов персонал во блиска иднина, така што комплетната продукција на овие филмови може да се случи во Србија“, тој ги навести идните планови за таа голема копродукција. Од новите филмови на Биковиќ ќе продолжи снимањето на воената драма „Кочаре“ во режија на Балжа Џога. Исто така, календарот на Биковиќ вклучува филмски проект „Биди Бог со нас“, биографија на Бошко Токин (1894-1953), пионер на филмска критика, автор, писател, кога ќе го протолкува Биковиќ, во режија на Слободан Џијан, и со Слобода Мижаловиќ., Небојша Дугалиќ, Виктор Савиќ.

Преземено од: https://www.espreso.co.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.