Љубов на прв поглед: Султанот ништо го немало трогнато како последната желба на Хурем
ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 04/29/21 9:34 AM

Љубов на прв поглед: Султанот ништо го немало трогнато како последната желба на Хурем

Малкумина кој знае дека славата султанка Хурем, сопругата и најголемата љубов на султанот Сулејман, родена како Александра Анастасија Лисовска. Родена е на територија денешна Украина и пораснала во православно семејсво. Татко и бил свештеник.

Таа како и многу други девојки во тоа време, однесена во Османското царство како бело робје. Легендата вели дека на Аександра големиот визир Ибрахим паша ја подарил на Сулејман, и дека така дошла и до харемот на султанот кој броел околу 300 робинки.

Исто така, легендата вели дека султанот се заљубил во неа во истиот момент кога ја здогледал.

Султанот бил воодуевен со нејзината харизма, нејзината мудрост и начин на размилсувања, па за брзо ја земал за блиска придружба, а потоа и за жена. Преминала во ислам и го родила шестото дете на Сулејман. Иако имал уште три сопруги, се верува дека Хурем ја сакал најмногу. На Хурем се и удоволувал и поради тоа таа имала големо влијание на полтииката на Османоското царство.

Заедно преживеале многу среќни но и тажни случувања, губитокот на синовите, свадбата на ќерката, раѓањето на внуците… Ниваната љубов се смета за една од најголемата која историјата ја памети.

Последната желба на султанката Хурем

Пред смртта на Хурем, парот некое време бил раздвоен. Кога се сретнале по долго време, Сулејман ја одвел да види како се одвива работата во новата џамија, и тогаш на неа и рекол дека неговата душа ќе оди таму и дека срцето засекогаш ќе му остане во тој објект.

Сулејман за време на жиотот ги исполнил сите желби , но последната желба го трогнала до срж и последен пат покажа колкава била неговата љубов кон Хурем.

Знаела дека ќе умре и го замолила султанот и таа да почива на истото место каде што рекол дека засекогаш неговото срце и душат ќе почиваат – во таа џамија, која била наречена Сулејман.

Желбата била исполета, а и самиот Суејман оставил аманет по својата смрт – да го погребаат покрај неа, во истата џамја.

Султанот ја надживеа Хурем осум години и по нејзината смрт во неговиот животот повеќе немало ниту една жена.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7