ММС

Објавено на: 04/19/21 8:47 PM

Посна трпеза: Манастирска пита

Потребни состојки за тесто:

100 гр. Шеќер

6 лаж. џем од кајсии

по 1 шолја сецкани ореви, урми и суво грозје

½ литар топла вода

сок и рендана кора од портокал

500 гр. Брашно

пола лажичка прашок за пециво

кора од лимон

лажичка сода бикарбона

пола лажичка цимет

За украсување:

3 лаж. џем од кајсија

3 лаж. мелени ореви

Во длабок сад ставете го брашното, прашокот за пециво, шеќерот, оревите, урмите, сувото грозје, рендана кора од лимон и портокал, сода бикарбона, цимет и џем од кајсии кој претходно сте го разредиле со неколку лажици топла вда.

Се добро измешајте, додадете док од портокал и остатокот од водата, ставете го тестото во округол калап врз хартија за печење, израмнете со лажица и печете во рерна загреана на 180 степени околу 30 минути.

Колачот извадете го од рерна, премачкајте со џем и печете уште 5-10 минути.

Изладениот колач исечете го на парчиња, наросете мелени ореви и сервирајте со кафе или топло какао.

Извор и фото: Posnajela.rs


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.