ММС

Објавено на: 04/9/21 8:19 AM

На состанок во пижами – Како функционираат Zoom состаноците и работата од дома

Скоро третина од луѓето кои работат од дома на виртуелни состаноци се облечени во пижами, а секој десетти го нема долниот дел, покажува истражувањето спроведено од YouG во Велика Британија.

Резултатите покажуваат дека 42 проценти од оние кои работат од дома се „уморни од Zoom“, но само 14 проценти сакаат да се вратат на работа со полно работно време кога ќе заврши пандемијата. Секој петти испитаник изјавил дека никогаш не сакал да се врати.

Истражувањето беше спроведено нешто повеќе од една година по првите карантини.

Во истражувањето учествуваа 2027 работници кои работат преку телекомуникации. Скоро половина од нив (45 проценти) сакаат рамнотежа помеѓу работата и домот и работата во канцеларија или одење на работа помеѓу еден и три дена во неделата.

Како најчеста причина за ова (51 процент) тие го наведоа избегнувањето патувања на работа. Во 34 проценти од случаите, работниците претпочитаат пофлексибилно работно време.

Дваесет проценти од нив сакаат да продолжат да работат далечински затоа што на тој начин можат да спијат подолго, а 15 проценти затоа што не мора да носат свечена облека.

Разговорот со колегите е она што најмногу им недостасува од животот во канцеларијата (43 проценти), а заситеноста од Zoom, 31 процент, е уште една причина да се вратат на работа.

Триесет проценти од испитаниците признале дека присуствувале на виртуелни состаноци во пижами, 25% по пат се занимавале со онлајн шопинг, а 15% за време на состанокот играле компјутерски игри.

„Истражувањата покажуваат дека работата никогаш нема да биде иста како што беше пред пандемијата. Вработените бараат пофлексибилно и хибридно работно опкружување кое одговара на новиот баланс помеѓу животот и животот создаден со долга работа од дома “, соопштија од YouGov.

Преземено од: https://hr.n1info.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.