ММС

Објавено на: 04/8/21 10:21 AM

Шолја кафе пред вежбање може да помогне во согорување на калориите

Претходните истражувања покажаа поврзаност помеѓу потрошувачката на кофеин и зголемените перформанси за вежбање. Сепак, постојат ограничени податоци за тоа дали кофеинот ја зголемува способноста на телото да согорува маснотии.

Кофеинот е стимуланс кој природно се наоѓа во зрната кафе, чајните лисја и зрната какао. Комерцијални енергетски пијалоци, закуски и многу други намирници, исто така, имаат дополнителен кофеин. Умерената потрошувачка на овој стимуланс може да ја зголеми будноста, когнитивните функции и слабеењето, пишува Medical News Today.

Администрацијата за храна и лекови (ФДА) препорачува здравите возрасни лица да не консумираат повеќе од 400 милиграми на сигурен извор на кофеин дневно, што е еквивалентно на околу 4 или 5 шолји кафе. Сепак, некои луѓе различно го метаболизираат кофеинот и доживуваат негативни ефекти на пониско ниво на внес.

Преглед на 21 објавена мета-анализа од 2019 година укажува на тоа дека кофеинот може да ги зголеми перформансите на вежбите со зголемување на анаеробната сила, аеробната издржливост и издржливоста и силата на мускулите.

Податоците исто така покажуваат дека позитивниот ефект на кофеинот е поизразен за време на аеробни вежби отколку за време на анаеробни вежби.

И покрај доказите дека кофеинот помага при вежбање, има ограничено истражување кое ќе му помогне на телото да согорува маснотии.

За да се испита способноста на кофеинот да ја подобри способноста за согорување на маснотиите, научниците од Одделот за физиологија на Универзитетот во Гранада (УГР) во Шпанија го испитале влијанието на внесувањето кофеин врз максималната стапка на оксидација на маснотии (MFO) кај активните мажи за време на проценетата тест за вежбање.

Студијата се одржа помеѓу јуни и ноември 2019 година, а резултатите се појавуваат во списанието „Меѓународно друштво за спортска исхрана“.

Дали потрошувачката на кофеин помага во согорувањето на маснотиите?

Истражувачите регрутирале 15 активни мажи со просечна возраст од 32 години. Сите учесници биле непушачи кои немале здравствена состојба што може да се влоши со вежбање и не земале лекови. Сите тие исто така имале претходно искуство со обука за издржливост и конзумирале помалку од 50 милиграми кофеин на ден.

Во оваа студија, плацебо контролирано, секој учесник извршил тест за вежбање четири пати – двапати наутро и двапати попладне – користејќи ергометар за велосипед. Интервал од 7 дена го одделува секој тест.

Триесет минути пред секој тест, учесниците конзумирале или три милиграми на килограм телесна тежина на кофеин, што е еквивалентно на силно кафе, или плацебо. Истражувачите измерија MFO и максимален внес на кислород (VO2max) користејќи индиректна калориметрија и го пресметаа интензитетот на вежбата потребен за да се постигне оптимален MFO.

Резултати од студијата

Учесниците кои консумирале кофеин го зголемиле својот MFO и VO2max за време на тестовите за вежбање што се одржале наутро и попладне.

Попладневните тестови за вежбање покажаа поголемо зголемување на MFO и VO2max отколку утринските тестови за вежбање.

За време на утринските вежби, потрошувачката на кофеин го зголеми MFO на слично ниво како попладневните тестови кај учесници кои не конзумирале кофеин.

Истражувачите истакнуваат дека конзумирањето чаша кафе или еквивалентна количина кофеин непосредно пред умерено интензивен аеробен тренинг попладне е најдобриот начин да се зголеми оксидацијата на маснотиите низ целото тело.

Преземено од:https://rs.n1info.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.