ММС

Објавено на: 04/6/21 9:23 AM

Непроценливо богатство: Во Русија во мир и слога живеат повќе од 200 националности

Претседателот на Русија, Владимир Путин, ги поздрави учесниците на II Форум на бројни автохтони народи на северот, Сибир и Далечниот исток, истакнувајќи дека различноста на традициите и јазиците е заедничко непроценливо наследство на Русија.

Путин истакна дека претставници на околу 200 националности живеат во мир и хармонија во Русија.

„Уникатната разновидност на обичаи, традиции, јазици – тоа е нашето непроценливо наследство со кое сме искрено горди и го негуваме. Културите на народите на северот, Сибир и Далечниот исток заземаат особено важно место во таа палета “, се вели во телеграмата објавена на веб-страницата на Кремљ.

Претседателот истакна дека државата посветува особено внимание на поддршката на домородните народи, зачувувајќи го нивното природно живеалиште и начин на живот.

„Важно е дека вашето здружение е сигурен партнер на федералните и регионалните власти во решавањето на овие важни проблеми, обединувајќи ги енергичните, рамнодушни, посветени луѓе кои претставуваат силно, обединето семејство на домородни народи од северот, Сибир и Далечниот исток на Русија “, нагласи Путин.

Преземено од: https://rs-lat.sputniknews.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.