ММС

Објавено на: 04/4/21 11:22 AM

Вијаграта го продолжува животот! Научно е докажано дека помага

Апчињата вијагра не само што придонесуваат за „бум на бебиња“, со тоа  придонесуваат постарите мажи да одржуваат здрав сексуален живот – туку исто така помагаат и за продолжување на нивниот животен век.

Истражувачи од шведскиот институт „Каролинска“ објавија нов извештај кој открива дека таблетите со еректилна дисфункција можат да им помогнат на пациентите со кардиоваскуларни заболувања.

Студијата неодамна беше објавена во американскиот колеџ журнал Кардиологија. Резултатите покажуваат дека мажите со коронарна артериска болест на кои им е препишана вијагра за импотенција изгледаат поздраво и имаат помал ризик од срцев удар.

„Кога мажите влегуваат во златните години, најмалку 70% од нив доживуваат импотенција: проблеми со протокот на крв влијаат на нозете, високиот крвен притисок и високиот холестерол“.

Нарушувањето се третира со „алпростадил“, кој ги шири крвните садови и помага во стимулирање на пенисот, или инхибитори на PDE5, како што е „вијагра“. Таблетите се пијат пред секс со цел да се зголеми протокот на крв пред да се подобри расположението – се вели во текстот од „Кардиолози“.

„Проблемите со потенцијата се чести кај постарите мажи, а сега нашата студија исто така покажува дека инхибиторите на PDE5 можат да штитат од срцев удар и да го продолжат животот“, изјави водечкиот автор Мартин Холцман од Каролинскиот институт.

„Заштитата зависеше од дозата, па колку е почеста дозата на инхибитори на PDE5, толку е помал ризикот“, пренесува Новости.

Холцман и неговиот истражувачки тим сугерираат дека мажите кои веќе претрпеле срцев удар и земале „вијагра“ или „сиалис“ во форма на таблети, покажале знаци на продолжен животен век и намалување на бројот на нови срцеви удари и срцева слабост.

Во студијата биле вклучени 16.548 мажи од Шведска кои имале и еректилна дисфункција и срцеви заболувања. Околу 2.000 испитаници добиле „алпростадил“ и  „вијагра“.

Преземено од: https://www.republika.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.