ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 03/23/21 3:04 PM

Како настанала кратенката ОК?!

Бидејќи ОК е кратенка за поимот „all correct“, тогашното општество во Соединетите американски држави ја смени оваа кратенка од AC во ОК. Немаше премногу важна причина за промена на кратенката, освен што ОК како „ol correct“ е позвучно и полесно за изговор.

Кратенката ОК наскоро стана популарна во остатокот од светот, а во Европа најкористен англицизам. Ние користиме ОК како потврда дека сè е во ред.

Иако за прв пат се користеше во 1839 година, постојат голем број теории за тоа како потекнува кратенката.

Се верува дека има корени од војската во Америка – О.К. што означуваше „Known order“, поточно се користеше како потврда дека нарачката е прифатена. Исто така, О.К. се појави во армијата како знак на бројот на убиени војници. О.К значеше „нула убиени“.

Друга убедлива теорија за потеклото на оваа кратенка е прекарот на американскиот претседател Мартин ван Бурен. За неговиот прекар Old Kinderhook се користеше кратенката О.К.

Претседателот Ван Бурен дојде на власт само две години пред оваа кратенка да биде употребена за прв пат, соодветно, неговото потекло долго време се поврзуваше со кратенката на неговиот прекар.

О.К може да значи и кратенка за „наредба на кралот“ или „по наредба на кралот“ – на англиски „Order of the king“.

Индиската реченица „окех“ значи „така е“ – бидејќи зборот „okey“ на англиски, што значи „добро“, се смета дека е изведен од зборот, овој индиски збор е поврзан со потеклото на најпознатата кратенка во светот .

О.К денес се користи секојдневно и е напишана во многу речници. Најчесто се користи за време на преписка и пишување СМС-пораки, меѓутоа, во говорот започна да се заменуваат се повеќе зборови како во ред, добро, итн.

Иако е прифатена во секојдневниот говор, оваа кратенка се смета за неформална, затоа треба да се избегнува во официјалните разговори.

Преземено од: https://www.danas.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7