ММС

Објавено на: 02/21/21 6:11 PM

Бугарија ќе издвои 9 милиони евра за изградба на граничниот премин Клепало

Софија планира да издвои 9 милиони евра за изградба на граничниот премин „Клепало“ меѓу Струмјани и Берово, кој е стратешки проект за Бугарија и Северна Македонија, со што ќе се подобри поврзаноста помеѓу двете земји, ќе се олесни трговијата и ќе се поттикне туристичката размена, изјави бугарската заменик-министерка за регионален развој и јавни работи, Деница Николова за „Бугарија он ер“.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, Николова нагласи дела проектот предвидува изградба на целата неопходна инфраструктура, вклучително и дел од патните прваци до граничниот премин.

Николова потенцира дека во досегашното 17-годишно партнерство во областа на прекуграничната соработка меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, заеднички се реализирани 230 проекти, од кои 60 се во рамките на претпристапните програми на ЕУ, а останатите 170 се спроведени во двата програмски периоди од 2007 година, па до сега.

– Од 2014 година одвоивме над 19 милиони евра. Имаме 65 отсто искористеност на средствата, што значи дека проектите се успешно договорени и се реализираат на време и со поставените цели. Програмата, исто така, го поддржува подобрувањето на животната средина, развојот на туризмот, културата и слично, додаде Николова.

Николова најави дека во периодот до 2027 година, Бугарија планира да инвестира 50 отсто повеќе средства во развој на пограничните региони со Република Северна Македонија во рамките на програмата за прекугранична соработка, во однос досега издвоените нешто повеќе од 19 милиони евра.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.