ММС

Објавено на: 02/16/21 11:33 AM

Предупредување од Народната банка: Вложувањето во крипто-валути е високо ризично

 

Крипто-средствата не се законско средство за плаќање во нашата земја, а вложувањето во нив е многу ризично, појаснија од Народната банка.

Според централната банка вложувањата во крипто-валути не се гарантирани и не постои механизам лицата да се обештетат ако пропадне платформата преку која се врши тргувањето или субјектот кој издал такво средство.

„Како и во многу други земји, така и кај нас, не постои регулатива со која се регулираат издавањето, вложувањето и тргувањето со крипто-средствата. Вложувањето во крипто-средства се смета за високо ризично. Сите што вложуваат или имаат намера да вложат во крипто-средства треба да бидат исклучително внимателни и добро да се информираат за потенцијалните ризици на кои се изложени и ефектите од таквите вложувања. Високиот ризик што го преземаат лицата кои вложуваат во крипто-средства произлегува од  исклучително високата променливост на нивната пазарна цена, што значи дека за краток временски период се можни исклучително високи промени во пазарната цена на крипто-средствата. Сите кои вложуваат треба да бидат свесни дека вредноста на крипто-средствата може да биде и нула“, наведува Банката.

При вложувањето во крипто-средства, лицата се изложуваат и на бројни оперативни ризици и други ризици од загуба на нивниот имот.

„Со оглед дека издавањето, вложувањето и тргувањето со крипто-средствата зависат од компјутерски системи и софтвери, во оваа сфера многу големо значење имаат ризиците поврзани со дигиталниот простор и можноста за т.н. хакерски напади и губење имот. Финансиските институции можат да одбијат спроведување платежни трансакции што се поврзани со вложување во крипто-средства, доколку оценат дека таквите трансакции ги изложуваат нив или нивните клиенти на високо ниво на ризик од перење пари или финансирање тероризам“, дополнува Народната банка.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.