ММС

Објавено на: 02/15/21 12:01 PM

Во јануари зголемени трошоците за живот и малопродажните цени

Државниот завод за статистика ги објави статистичките податоци за трошоците за живот и цените мало за јануари 2021 година.

Трошоците на живот во јануари во однос на декемвир 2020, се пониски за 0,2 проценти, а кај цените на мало нема промени. Во однос на јануари лани трошоците на живот се зголемиле за 1,9 проценти, а цените на мало за 1,6 проценти.

Намалување на индексите на трошоците на животот во јануари е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компири и други коренести плодови за 6.5  проценти, свежото и разладеното овошје за 1,6  проценти, виното за 0,5  проценти, месото за 0,4 проценти, рибата и морските плодови, сирењето и урдата за 0.3 проценти, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 0.2 проценти.

Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај домашните миленици и сродните производи за 2,7 проценти, течните горива за домаќинствата за 1.9 проценти, опремата за спорт, кампирање и рекреација на отворено за 1,3 проценти, информатичката опрема за обработка на податоци за 1,1 процент, обувките за 1 проценти, цврстите горива за домаќинствата за 0.9 проценти, малите електрични апарати за домаќинствата за 0.6 %, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики за 0.5 проценти, другата облека и додатоците за облека за 0.4 проценти, облеката, стаклените садови, кујнскиот прибор и другата опрема за 0.2 проценти.

Пораст на трошоците на животот во јануари 2021 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0.6  проценти, прехранбените производи неспоменати на друго место за 0.5  проценти, маслото и маснотиите за 0.4  проценти, жестоките пијалаци за 0.3 проценти.

Во јануари, исто така, пораст на  трошоците на животот е забележан и кај електричните апарати за лична хигиена за 4 проценти, гасот за домаќинствата за 3.6  проценти, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 2.0 проценти, мебелот и покуќнината за 1.6 проценти, велосипедите за 1.4 проценти, големите електрични апарати за домаќинствата за 1.0 процент, патниот патнички транспорт за 0.8 проценти, градините, растенијата и цвеќињата, книгите за 0.6 проценти, другите апарати и производи за лична хигиена за 0.4 проценти, моторните возила, одржувањето и поправката на сопствените превозни средства за 0.3 проценти, фармацевтските производи, другото образование, угостителските услуги за 0.2  проценти.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.