ММС

Објавено на: 02/14/21 4:24 PM

Пандемијата во 2020 и пркосеше и на љубовта: Најмногу бракови склучени во Литванија, а најмалку во Словенија

Податоците на Европската агенција за статистика покажуваат дека во 2019 година, најголем број бракови на 1.000 жители имало во Кипар (8,9), а најмал во Словенија (3,2).

Со просек од 5,1 брак на 1.000 жители во 2019 година, Србија беше над просекот на ЕУ, што во 2018 година беше 4,5.

Најновите завршени податоци на Евростат покажуваат дека во 2018 година, земјите на Европската унија (ЕУ) со најголем број бракови во однос на населението биле Кипар (7,8 бракови на 1.000 жители), Романија (7,4), Литванија (7,0) и Летонија (6,8).

Најниска стапка на бракови има околу три брака на 1.000 жители, што е забележано во Луксембург (3.1), Италија (3.2) и Португалија (3.4) и Словенија.

Евростат наведува дека стапката на брак во земјите кандидати е генерално повисока отколку во ЕУ.

Според податоците од 2018 година, таа се движела помеѓу 5,2 бракови на 1000 луѓе во Србија до 8,1 во Албанија. Најниски стапки на разводи во 2018 година во ЕУ се регистрирани во Малта (0,7 разводи на 1000 лица), Словенија (1,1) и во Бугарија, Хрватска и Италија (по 1,5).

Највисоки стапки на разводи во ЕУ имале во Латвија и Литванија (3,1 развод на 1000 лица), Данска (2,6) и Шведска (2,5).

Во 2018 година, земјите кандидати имаа генерално ниски стапки на разводи кои се движеа помеѓу 0,8 на 1000 луѓе во Северна Македонија и 1,7 во Албанија и Турција.

Преземено од: https://www.kurir.rs/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.