Image default
Вести Култура

Оштетени бисти на борци од НОБ во Градскиот парк во Битола

Оштетени се неколку бисти на борци од НОБ кои се наоѓаат во Градскиот парк во Битола, додека на една од нив, бистата на Стерјо Ѓорѓиевски, отстранета и е главата. Токму роднини на овој првоборец денеска го осудија овој чин.

„Случајно кога застанав, Стерјо Ѓорѓиевски ни е стрико, зошто се уништуваат овие работи од минатото. Овој чин го осудувам“, рече Јелка Ѓорѓиева.

Реагираа и од Општинскиот Сојуз на борци од Битола. Претседателот на Сојузот, Александар Трајковски вели дека се работи за вандализам.

„Во последно време има повеќе нарушување на спомениците, со цртање, прешкртување, тоа веројатно се работи за хулигани, не е од политички побуди. Отстранета е плочата на Коле Лачето, на Стерјо Ѓорѓиевски е отстранета главата од постаментот, исто така отстранета е плочата на Томаки Димитровски“, рече Александар Трајковски, претседател на Сојуз на борци Битола.

За последните случаи на оштетување на спомен бистите реагирале до СВР Битола, Комуналец и до општината.

„Се работи за сериозно оштетување на спомениците и спомен-обележјата и сметаме дека за истите треба да бидат превземени соодветни мерки.Сторителите да бидат најдени и соодетно казнети и во иднина да бидат спречени било какви оштетувања на спомениците и спомен-бистите“, велат од Сојузот на борци.

Во спомен паркот се наоѓаат 28 бисти на првоборци од НОБ.

Маја Богоевска

Преземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Овчарите бараат вонредна мерка – поддршка од максимум 40 денари за килограм јагнешко

Османи: Европската интеграција отвора нови можности за развој на бизнисите

Владата демантираше дека се исшкртани новите табли со Северна Македонија

Весна Коловска

Припадници на АРМ евакуирале шест лица кои барале помош во пожарот во Дебар Маало

Трајче Гогов

Четворица загинати и дестици исчезнати при свлечиште на Филипините

Трајче Гогов

Ако Пендаровски води по првиот круг можно е ВМРО-ДПМНЕ да го бојкотира вториот,смета Лилјана Поповска

Весна Крстева