Image default
Вести Македонија

Институциите и невладините од Кавадарци ќе работат на заеднички проекти

Невладините организации и јавните институции од Кавадарци заеднички ќе работат на проекти со кои ќе аплицираат за пари од Европската Унија преку пограничната соработка со Грција. Се започна процес на вмрежување меѓу невладиниот сектор и институциите од Кавадарци, како би можело во следниот период да се подготват повеќе значајни проекти.

„ Целта и очекувањата од овој настан се јавните институции со НВО да направат заедничкии конкуренти апликации и од Кавадарци да излезат десетина апликации во различни области. Тука се и јавните институции, болницата, библиотеката, домот на културата, музејот, ЈП Комуналец. Институции кои можат да аплицираат по овој повик и да ги икскористиме нивните капацитети, финансиски и кадровските капацитети на НВО,  во заедништво да направат една конкурентна апликација“ вели раководителот на секторот за локален економски развој при општина Кавадарци, Тодор Ефремов.

Проектот за вмрежување на невладините организации и јавните институции е финансиран со пари од Европската Унија, а го реализира здружението „Чекор кон Европа“.

Досега само општината конкурираше со свои проекти за прекугранична соработка, сега се создаваат услови да се подготват повеќе проекти кои ќе имаат квалитет, а со нивното реализирање ќе се добијат и подобри услови за граѓаните на општина Кавадарци.

Ангел Данов

 

Преземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Фестивал-Звуците на тамбурите по 14 пат на плоштадот на Куманово

Моја Општина

На граничниот премин „Богородица“ ќе биде поставена табла со новото име

Весна Крстева

„Етно плоштад фестивал” од 24 до 28 август во Берово

Општина Куманово подари пакетчиња за лицата со посебни потреби

Моја Општина

ЈП Злетовица потврди:Синот на Гордана Силјановска седум години бил член на УО

Весна Коловска

СВР Тетово апелира на внимателност поради појава на голомразица на патиштата

Трајче Гогов