Image default
Истражувања

Топло а евтино – како до помали сметки за греење?

Со мали промени во однесувањето и мали инвестиции во домот може да се постигнат големи заштеди.

Еден степен постудено, 5% помала сметка. Со поставување на термостат на системот кој во просторијата ќе одржува 20 наместо стандардните 23 C˚ заштедите се значителни. Ова е проста математика за заштеда при греењето. Навечер доволно е температурата да биде меѓу 15 и 17 C˚ со што би се генерирала дополнителна заштеда, а наутро за кратко време системот за греење би ги постигнал потребните 20 C˚.

Исто така може да се заштеди и со тоа што различни простории ќе бидат различно загреани. Препорачани температури во зависност од намената на просторијата се: ходник 16-18 C˚, спална 17-18 C˚, кујна 18-22 C˚, работна соба 18-22 C˚, дневна соба 20-23 C˚, купатило 20-24 C˚.

Ако се постави термостатскиот вентил сметките сметките може да се намалат и до 20%, Тој автоматски ја регулира температурата во секоја соба каде што се наоѓа, а заштедата се реализира со тоа што сам ја регулира температурата која што му е зададена.

Целиот декст можете да го прочитате на Денар.мк

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Алкохол – колку тежи пазарот и што најмногу се пие во Македонија?

Кире Андонов

Инвестирањето во туризам ги врати во земјата

Кире Андонов

Три земји го држат речиси целиот извоз на пенливи вина од ЕУ

Кире Андонов