Image default
Истражувања

Истражување: Органската храна полоша од обичната

Во последните десетина години спроведени се бројни научни студии во кои е споредувана органската храна со конвенционалната. Тие засега не успеале да претстават некои уверливи податоци, кои би покажале дека органските производи, кои честопати се два до трипати поскапи, нутриционистички се значајно подобри од конвенционалните.

Една опсежна студија на оваа тема, спроведена во 2017 година, утврдила дека органската храна има помали траги на пестициди, но тоа не значи дека ги нема воопшто бидејќи и во органското земјоделство може да се користат некои пестициди.

Целиот текст можете да го прочитате на Денар.

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Скапо ја „чинат“ Виница билетите во два правци

Кире Андонов

Солено езеро пронајдено под површината на Марс

Трајче Гогов

Денес се одлучува за одземање на дозволата на ТВ 24 и Енџелс ФМ Штип

Кире Андонов