Image default
Вести Македонија

Лозарите го кројат грозјето, не го чекаат сите „Свети Трифун“

Лозарите од Тиквешко веќе ги кројат лозите. Велат дека не можат да го чекаат верскиот празник „Свети Трифун” уште два месеца, кога вообичаено на симболичен начин, традиционално почнува резидбата.

-Во Тиквешијата кроењето симболично стартува на 14 февруари, бидејќи „Свети Трифун” се смета за заштитник на производителите на грозје. Но, голем дел од лозарите мораат да брзаат со оваа операција и не можат да го чекаат празникот зашто имаат големи лозови плантажи и нема да стигнат да завршат со резидбата, вели за МИА претседателот на Здружението „Напредни лозари”, Трајче Кулев.

Но, со кроењето се брза и зашто тешко се наоѓаат аргати.

– Голем број од сезонските работници кои порано се ангажираа во лозарството, сега се вработени во германската фабрика и тешко се наоѓаат аргати, вели Кулев.

 

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
или бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
или пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Кои зборови најмногу се пребаруваа на Гугл во 2018? (видео)

Кире Андонов

Влажни коловози, магла кај Буково

Трајче Гогов

Рекордно високи температури во светот

Кире Андонов