fbpx
Image default
Истражувања

Преработеното месо го зголемува ризикот од рак на градите

Преработеното месо, како што се шунката, колбасите и сланината, за девет отсто ја зголемува веројатноста да се развие рак на гради кај жената – покажува новото истражување на Универзитетот Харвард.

Научниците спровеле анализа на податоци кај 1,2 милиона жени.

„Проучувањето покажа значителна поврзаност меѓу јадењето обработено месо и ризикот од рак на градите. Намалувањето на консумацијата на обработено месо, пак, се чини полезно за превенцијата од ракот на гради“,  изјави раководителката на истражувањето, д-р Маријам Фарвид од Харвард.

Сепак, сето тоа треба да се земе со резерва, зашто тоа остава „многу неодговорени прашања” и не докажува дека поголемата консумација на преработено месо води директно до рак на градите, смета проф. Кевин Мекконвеј од британскиот Отворен Универзитет.

Поврзани вести

Се враќаат за да инвестираат во родниот крај

Кире Андонов

Податоците низ историјата велат повеќе Македонци живеат низ светот, отколку во Македонија

Кире Андонов

Истражувачка сторија: Балканска медиумска индустрија-македонски ендемски вид – Шести дел

Кире Андонов