Image default
Истражувања

Преработеното месо го зголемува ризикот од рак на градите

Преработеното месо, како што се шунката, колбасите и сланината, за девет отсто ја зголемува веројатноста да се развие рак на гради кај жената – покажува новото истражување на Универзитетот Харвард.

Научниците спровеле анализа на податоци кај 1,2 милиона жени.

„Проучувањето покажа значителна поврзаност меѓу јадењето обработено месо и ризикот од рак на градите. Намалувањето на консумацијата на обработено месо, пак, се чини полезно за превенцијата од ракот на гради“,  изјави раководителката на истражувањето, д-р Маријам Фарвид од Харвард.

Сепак, сето тоа треба да се земе со резерва, зашто тоа остава „многу неодговорени прашања” и не докажува дека поголемата консумација на преработено месо води директно до рак на градите, смета проф. Кевин Мекконвеј од британскиот Отворен Универзитет.

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Законот за медиуми е добар ама ако се применува во Белгија

Кире Андонов

Половина од прометот во трговијата се реализира во Скопје

Кире Андонов

„Билет во два правца“: Преземените мерки безуспешни, Истокот се празни

Кире Андонов