Image default
Вести Македонија

Кавадарци добива банка за храна

За една недела во Кавадарци треба да профункционира банката за храна за социјално загрозени семејства. Локалната самoуправа ќе обезбеди просторија и возило за разнесување на храната до нивните домови, а целта на проектот е да не нема гладни во градот.

Кавадарци да биде првиот град во кој ќе нема гладни – ова е целта на невладиниот сектор кој прави напори наместо вишокот храна да се фрла, да завршува како трпеза за социјално загрозените семејства во Тиквешијата. Претседателот на еколошкото друштво „Еко-живот”, Роберто Паризов вели дека постои интерес кај компании и физички лица што произведуваат или дистрибуираат храна и кои сакаат да донираат дел од неа.

„Патот е тежок и трновит, не секоја индивидуа или бизнис субјект од кого зависи најголем дел од реализација на зацртаната акција, ја става оваа инцијатива на својата агенда во подолниот дел од истата, но ние сме силно убедени дека во периодот кој следи зацртантото  и планираното ќе го види светлото на денот“, смета Паризов.

Банката за храна треба да профункционира за една недела, а целта е вишокот храна да не завршува на некоја од депониите, туку да се подели на социјално загрозени семејства кои во општината ги  над 120.

Инаку Народната кујна во градот, секојдневно обезбедува по околу 40 порции храна, за околу 20 социјално загрозени семејства, корисници на социјална и постојана парична помош.

Секоја година со донациите во храна кои се собираат во банката се хранат секојдневно барем со по еден оброк 300 лица во 11 градови . Според Државниот завод за статистика годишно кај нас околу 12 000 тони храна завршуваат како отпад чија вредност се проценува на најмалку 11, 6 милиони евра – сума која би можела да се искористи како нова програма за социјална заштита. Или доколку истата не се фрла, оваа количина храна би била доволна за да се обезбедат по три оброци дневно за 26 000 граѓани во земјава.

 

Билјана Тошевски

Преземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Собранието донесе повеќе закони по скратена постапка меѓу кои и измените на Кривичниот законик

Габриела Додевска

Измените за создавање законска основа за пресметка на платата на вицепремиерите го поминаа првото читање

Кире Андонов

УПОЗ реагира што за возила за Судскиот совет и судовите ќе се потрошат 250 илјади евра

20 години од бомбардирањето на РТС од страна на НАТО

Трајче Гогов

Ѕанакопулос: Договорот од Преспа ќе се ратификува со над 151 глас

Габриела Додевска

Владата со промотивна и информативна кампања за референдумот