Image default
Вести Свет

Повеќе од 1.670 германски свештеници злоставувале деца

Најмалку 1.670 католички свештеници биле вмешани во 3.677 случаи на сексуално злоставување во Германија помеѓу 1946 и 2014 година, објави Шпигел.

Зегин

Весникот наведува дека имале увид во извештај за сексуално злоставување во Католичката црква во Германија. Во него се наведува дека повеќе од половина од жртвите биле на возраст од 13 или помалку години, и дека повеќето од нив биле момчиња.

Зегин

Извештајот што го направија три универзитети за конференцијата на Германската бискупска копнференција, се додава дека секој шести случај бил силување и најмалку 1,670 свештеници биле вмешани.

Германската бискупска конференција не се огласи, но објави дека подготвува одговор.

Преземено од: МИА

Поврзани вести

Јавните административци преку нова алатка може да пријават притисок на работното место

Вања Мицевска

Столтенберг пристигна во дводневна официјална посета на Македонија (Видео)

Вања Мицевска

Сѐ повеќе бегалци во светот

Кире Андонов