Image default
Вести Македонија

Кон крајот на септември или во октомври анализи за евентуална потреба од ребаланс на буџетот

Кон крајот на овој месец или почетокот на следниот ќе се направаат анализи во врска со потребата за ребаланс на буџетот и таа одлука ќе се носи паралелно со референдумската кампања.

Ова го посочи денеска премиерот Зоран Заев, одговарајќи на новинарско прашање на прес-конференцијата во Владата со министрите од сферата на економијата, на која ги презентираа економските достигнувања во земјава.

Министерот за финансии Драган Тевдовски неодамна изјави дека нема да има ребаланс на буџетот, ликвидноста во државната каса е одлична и нема потреба од прекројување. Но, сепак анализи се прават, и доколку има потреба би можело да има корекции.

– Буџетот има стабилни перформанси, потенцира денеска Заев, нагласувајќи дека единствена слаба карика е реализацијата на капиталните инвестиции.

Формиран е специјален комитет за инфраструктурен развој на државата и градежништво, во кој учествува секој ресор во државата, во кој има капитални инвестиции, предвидени во буџетот и во јавните претпријатија, кои не се составен дел од буџетот.

– Уверени сме дека ќе има раст на капиталните инвестиции. На крајот на крајот на годината се реализираат најголемите капитални инвестиции. На почетокот на годината се создава проектна документација, се решаваат имотно-правните односи, се спроведуваат тендереските постапки за реализацијата да дојде во втората половина на годината. Видливо ќе се зголеми севкупниот инвестициски дел на капиталните инвестиции,  нагласи премиерот.

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески потсети дека во петокот во Собранието е одбрен анекс договорот за автопатот Кичево -Охрид, со што настанува ослоподување на 205 милиони евра, кои ќе бидат искористени во инентивирање на изградбата на автопатот. Најавено е дека во октомври ќе има и нов анекс, со кој точно ќе се соопшти сумата за дополнителните средства за доизградба на тој автопат. Се очекува дека во брзо време ќе биде завршен и автопатот Миладиновци-Штип.

Во врска со железницата кон Бугарија, Сугарески потсети дека Владата донела анекс за првата делницата од Куманово до Бељаковце, со што ќе се интензивира израдбата на таа делница во рок од 18 месеци и тука се очекува зголемување во делот на градежништвото.

Сугарески ја спомена и гасификацијата, потсетувајќи на дебатта со екологистите кои се водеше на таа тема.

– Во понеделникот имавме дебата со екологистите. Јавно ги изнесовме сите аргументи зошто треба да продолжи изградбата на гасоводот кон Тетово и Гостивар со сите аргументи и во делот на финансиските средства кои би биле потребни за менување на некаква траса и во делот на ерозивнито земјиште и сечата. Очекуваме интензивирање на изградбата таму и зголемување на капиталните инвестиции. Со самото работење на таа траса конкретно во ресорот транспорт и врски ќе се зголеми делот на капиталните инвестиции, истакна Сугарески.

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Гуаидо: Ако режимот не’ киднапира, тоа ќе им биде последно

Од три гранични премини кои требало да се градат на крајниот Исток, Клепало најблиску до поврзување со соседна Бугарија

Високо загаден воздухот во Битола – општината со препораки до граѓаните

Вања Мицевска