Image default
Вести Македонија

Реките во тетовскиот регион припаѓаат на втора односно трета класа

Реките во тетовскиот регион припаѓаат на втора односно трета класа според последните анализи направени за квалификација на водите. Реките во овој дел на Македонија најчесто се загадуваат од отпадни води – категорични се од Центарот за јавно здравје Тетово.

Зегин

Вообичано за овој период од годината најголемата река во Македонија, Вардар на мерното место кај Стенче е од втора класа, а кај мерното место Јегуновце е трета класа. Слични резултати покажуваат и анализите направени на останатие површински води во тетовско.

Зегин

Од Центарот за јавно здравје, веалт дека загаденоста на реките се должи пред се’ на отпадните води, кои не се пречистуваат пред да се испуштат во реките.

Општина Тетово моментално работи на процедура за проект за изградба пречистителна станица за река Вардар кај тетовско Фалише, која драстично би влијаела на чистотата на оваа најголема река во Македонија.

Поврзани вести

80 милиони евра владата ќе потроши на кампањата за референдумот

Собраниската Комисија за уставни прашања расправа за четвртиот амандман на Уставот

Трајче Гогов

„Блиц“: Недоверба меѓу косовските лидери или знак дека се брза со решението