Image default
Истражувања

Истражувачка сторија: Балканска медиумска индустрија-македонски ендемски вид – Шести дел

МММ-Македонска медиумска мафија, фантоми или пирати?

За да ја намали конкуренцијата на ТВ 24 ВЕСТИ, кабелската телевизија Роби, не емитува некои од македонските телевизии. Вклучувањето во пакет телевизии, Робиго условува со плаќање, додека другите кабелски оператори емитуваат бесплатно, знаејќи дека е тоа законска обврска. Роби има своја политика на ограничување на конкуренција и индиректно финансирање на својата телевизија од приход од реемитување на други македонски телевизии. ТВ Нова на Сеад Кочан склучи годишен договор за реемитување со Роби во износ од 50.000 евра! Истата сума Робија бара и од ТВ 21, чии сопственици одбиваат да платат толку голем износ. Оваа телевизија има ограничено реемитување на територијата на РМ, иако има национална дозвола, одбивајќи го рекетот од Роби. Ова условување предизвикува турбуленции во новата владина македонско – албанска коалиција, ставајќи ја пред нов предизвик.

Целиот текст можете да го прочитате на
Канал 77

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

Каменот повеќе тежи во родното место, но дали доволно да ги врати иселените

Кире Андонов

Стратегиите за младите по фиоки, младите надвор од Македонија

Кире Андонов

Еко-свест: Уништувањето на реките – вклучено во сметките за струја

Кире Андонов