Image default
Истражувања

Истражувачка сторија: Балканска медиумска индустрија – Прв дел

Македонски ендемски вид

Медиумската концентрација е клучно прашање за слобода на говор и информирањето, за што особено заитересирани се Советот на Европа и ОБСЕ, а уште повеќе Европската унија, за која ова прашање е еден од условите за преговори.

Во ова медиско опкружување успешно се вклопува профилот на директорот на ААВМУЗоран Трајчевски, чија главна мисија беше да се етаблираат и да функционираат партиските медиуми. При тоа, Трајчевски како англиска кралица беше недопирлив за ниедна страна. Прашањето е формално – како да го разреши без загуба и се да си остане во етерот по старо, само формалната страна да биде запазена, а бирократската логика задоволена. Суштината не е важна. Истите медиумски газди од 90-тите остануваат главни играчи, со повремена појава на нов фантом или пират.

Прочитај повеќе на
Канал 77

Превземено од:

Доколку имате било каква сторија пишете ни на
Viber или WhatsApp
бесплатно на телефонскиот број
☎️ 0800 80 222
пишете ни на маил
[email protected]

Поврзани вести

За 13 години долгот на општините пораснал за 56,3 милиони евра

Трајче Гогов

Анкета: Дури 83,7 отсто би се отселиле од Македонија

Кире Андонов

Знаењето и способноста не се критериуми во Македонија

Кире Андонов