ММС

Објавено на: 02/1/21 2:46 PM

Школото на Мика Алексиќ работело незаконски – Нови детали од силувањето во Србија

Училиштето за глума „Ствар срца“ на Мирослав Мика Алексиќ (68) со години незаконски работел, а државата е оштетена за милионски суми.

Според Агенцијата за деловни регистри (АПР), Алексиќ пријавил симболичен приход. Иако во неговото училиште имало 80 ученици кои плаќале 60 евра месечно, тој пријавил бруто добивка пред оданочување од 37 000 динари за 2019 година, а на државата и платил данок од само 6000 динари за целата година.

Алексиќ ја регистрирал својата компанија како компанија за производство, а не како образовна институција, па се појавува факт дека тој дури немал право да се занимава со образование на деца. Сепак, тоа го непречено го работел со години. Исто така, тој многу наплаќал за тие услуги.

Тој зеде толку многу пари од еден студент за целиот месец, а наплати 100 евра за индивидуални часови. Ова значи дека Мирослав заработувал минимум 4800 евра месечно, или над 57 000 годишно, имајќи предвид дека имал 80 студенти, поделени во три групи. Сепак, тој веројатно ги зел парите на раце, без да биде внесен во книгите, и, според тоа, неговиот бизнис бил нелегален. Ова го покажуваат и податоците на Агенцијата за деловни регистри – вели соговорник за српски Курир, кој бил упатен на овој случај:

„Мика Алексиќ навел бруто добивка пред оданочување од 37 000 динари за 2019 година. Значи, тој платил данок од само 6.000 динари на државата за целата година, а неговата нето-плата, наводно, изнесувала само 31.000 динари! Овие бројки беа уште помали во 2018 година. Како бруто плата, Мирослав пријави 25.000, а откако плати данок од 4.000 динари, му останаа само уште 21.000. Важно е да се спомене дека производствената компанија „Ствар срца“ е основана во јули 2004 година и дека работи на овој начин во последните пет години, заобиколувајќи го плаќањето даноци на државата, за што има информации на АПР веб-страница Исто така, половина од компанијата се води на име на Алексиќ, додека неговата сопруга Билјана Мачиќ, професор на Факултетот за драмски уметности, е наведена како еднаков косопственик. Со едноставна математика, доаѓаме до заклучок дека Мирослав избегнал државен данок од приближно еден милион динари секоја година.

Актерката Ѓурчина Радиќ зборуваше за цената на школарината.

„Отидов кај Мика седум години. Јас често избегнував. Реално, многу е дискутабилно колку квалитетно време е потрошено за да се плати 60 евра после училиште, некој да ти каже дека си глуп, дебел и мрзлив, а во исто време да вреска додека ти го кажува сето тоа“ – напиша таа на Фејсбук.

Преземено од: https://srbija24.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.