ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 01/15/21 8:16 PM

Искрената прегратка вреди повеќе од кој било подарок

Искрената прегратка ја загрева душата, длабоко го храни нашето срце, го штити, не’ трепери, ја прави кожата чувствителна. Факт е дека прифаќањето на луѓето што ги сакаме прави тие да се чувствуваат посебно, уникатно и среќно.

Топлината на прегратката гради патеки, нè тера да се „фрлиме“ и да мислиме на тишина. Благодарение на овие гестови на наклонетост, имаме можност да се потсетиме што не’ теши, да го имаме тоа на ум дури и ако не сме свесни за тоа и да се насмееме иако немаме причина за тоа.  Прегратките не решаваат ништо,  но помагаат да бидеме сочувствителни кога некој е во неволја, спречуваат да се уништи нашата сигурност. Прегратката претставува начин да им кажеме и покажеме на нашите сакани дека ги сакаме.

Прегратките се плод на искрена наклонетост, соучесништво во кое секој го покажува своето вистинско јас.

Со прегратка давате и примате енергија што ја негува емоционалната благосостојба. Ние сме создадени да чувствуваме контакт и да ги пренесуваме емоциите преку допир.

Од оваа причина, важно е да се поттикне тоа чувство; благодарение на допирот можеме да ги зајакнеме врските, да обезбедиме удобност и да ги зајакнеме парчињата што може да се скршат поради животните тешкотии.

Љубовта нè тера да растеме, ги означува нашите најинтимни емоции и мисли. Токму поради оваа оваа причина, прегратките и изразувањето на љубовта ни овозможуваат да ги следиме оние што ги сакаме секогаш кога ќе ни бидат потребни.

Затоа вреди да се дадат и доживеат милиони прегратки кои се извор на утеха кога неволјите ни го попречуваат патот и надежта почнува да се ниша.

Факт е дека прегратките стануваат верна светлина што го води нашето патување и ги надгледува нашите соништа кога сонцето и телото треба да се одморат. Прегратките стануваат скромни кога нашите успеси стануваат преголеми, прават да растеме и нè прават подобри.

Прегратките стануваат сигурност и претпазливост, генијалност, внатрешен мир, сила и рамнотежа. Ова е можно затоа што прегратката е како еликсир против секакво зло.

Многу пати сме далеку од луѓето за кои се грижиме и според тоа, не сме во можност физички да ги гушкаме на начинот на кој ние би сакале. Сепак, постојат психолошки прегратки, искрени и подеднакво валидни како и оние на кожата.

Психолошка прегратка е вид на прегратка што не може да се даде физички, но сепак успева да направи илјадници милји додека лета, ги надминува пречките дури и со еден телефонски повик.

Што мислиш? Секојдневно се гушкаме со своите постапки, зборови, грижи и внимание. Прегратката станува најуниверзален доказ за наклонетоста што постои бидејќи ни овозможува да им пренесеме поддршка и љубов на своите најблиски.

Кога прегратката е психолошка, т.е. кога доаѓа од длабочините на нашата душа таа има исто влијание како и физичката прегратка. Прегратките што навистина вредат се оние што стануваат психолошки, емотивни, кои нè тераат да ги затвориме очите и да се посветиме на мислите. Конечно, искрените прегратки се оние кои го хранат нашето битие, нашата суштина.

 

Извор:  pozitivanstav.com


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7