ММС

Објавено на: 01/14/21 1:50 PM

Права Црна Гора: Променете го законот за државјанство

Права Црна Гора ќе инсистира во Парламентот на Црна Гора за измена на Законот за црногорско државјанство и прописите што ја регулираат таа област, најави службеникот на таа партија, Митар Чучиќ.

Според Радио Телевизија на Црна Гора, Чучиќ изјавил дека сегашните одлуки за државјанство во Црна Гора се во директна спротивност со Европската конвенција за државјанство и наведе дека претходната влада воведе услов за 15 години престој за да добие државјанство.

Тој посочи дека секој може да добие државјанство во Црна Гора, освен Србите од Црна Гора.

„Упорното избегнување на претходната влада да потпише меѓудржавен договор за двојно државјанство, заедно со строгите законски одредби во врска со губењето на црногорското државјанство, им оневозможи на српските граѓани со семејно потекло, целиот свој имот, центарот на нивниот живот и работните активности поврзани со Црна Гора, да ги стекнат и Црногорски пасош“, рече Сушиќ.

Преземено од: http://www.rtv.rs

 

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.